Fermele mici iau fata marilor proprietari de bovine: „Daca se continua asa, toate investitiile de la fermele mari se vor prabusi, vor intra in faliment”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Un mic artificiu fiscal, prin intermediul caruia nu sunt nevoiti sa plateasca TVA, ii face pe micii fermieri din industria laptelui sa isi vanda productia mai ieftin catre procesatorii locali, in detrimentul fermelor mari, care se lupta pentru supravietuire.

„Fermierii au inceput in ultima perioada sa dezvolte centrele de colectare, unde laptele cumparat nu e purtator de TVA. Procesatorii au lasat fermele mari in aer si au inceput sa ia de la cei mici. Eu am tras un semnal de alarma. Daca se continua asa, toate investitiile de la fermele mari se vor prabusi, vor intra in faliment, si toate munca din ultimii 10 ani in sectorul zootehnic se prabuseste. De ce? Pentru ca e mai profitabil si rentabil sa cumperi de la cei mici. In cazul in care Guvernul vrea in mod concret sa ii sprijine pe fermierii mici, atunci trebui sa reduca TVA la lapte. Sa nu uitam ca 80 % din produsele alimentare sunt aduse din Polonia si Ungaria”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Dorin Cojocaru, presedintele Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL).

Acesta afirma ca Romania are in prezent 2.500 de ferme de lapte platitoare de TVA, insa, rand pe rand, acestea sunt nevoite sa se inchida.

„Trebuie sa depunem eforturi ca laptele romanesc, din fermele noastre sa devina atractiv pentru procesatorii nostri. Noi, la randul nostru, trebuie sa devenim si sa ne pastram atractivi pentru hipermarketuri. Salutam reducerea TVA-ului la alimente, insa in actualele conditii de eliminare a cotelor de lapte trebuie gasite noi modalitati de sustinere si finantare a fermierilor. Procesatorul este in prezent fortat sa ia lapte de la producatorii straini, din Polonia de exemplu, mai ales ca cel romanesc are TVA. Sa nu uitam insa ca oferta de lapte din afara este si mai mare si la un pret si mai mic, din cauza embargoului rusesc”, a mai declarat, pentru Dorin Cojocaru, presedintele Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL).

Pe Măsura 112 din vechiul PNDR, tinerii fermieri au depus proiecte, în vederea înființării de ferme de creștere a bovinelor pentru carne și lapte, în valoare de peste 14,7 milioane de euro. Până la finele lunii ianuarie 2015, în conturile beneficiarilor au intrat peste 10,3 milioane de euro, potrivit datelor furnizate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), la solicitarea StiriAgricole.ro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE