Ferma piscicola: cateva cuvinte despre pastrav

Facebook
Twitter

Pastravul trăieste în special în apele de munte, habitatul său fiind reprezentat de zone situate la peste 1.000 de metri.

Acestui tip de pește îi plac apele puternic oxigenate, cu temperatură relativ scăzută și în timpul verii. Dacă aceste condiții sunt întrunite, pastravul poate fi găsit și în zonele mai joase, submontane și de deal, la altitudini de 250-300 de metri.

Dimensiuni
La maturitate, pastravul ajunge la o lungime de 25-30 de cm și la o greutate de circa 0,8-1,6 kg. Unele exemplare pot ajunge la dimensiuni de 50-90 cm lungime și la 15 kg greutate. Spre exemplu, din lacul Bicaz au fost pescuite exemplare care cântărea aproximativ 6 kg.

Colorit
Pastravul are numeroase pete negre pe corp, spatele cenușiu-albăstrui sau verzui întunecat cu flancurile argintii și abdomenul albicios. Se remarcă dunga multicoloră în lungul liniei laterale, care lucește în culorile curcubeului de unde și denumirea speciei de pastrav auriu.

Reproducere
Boiștea are loc în lunile octombrie-decembrie, când se depun circa 1000 icre/kg, corp din care vor ieși în primăvară alevinii. Rata de supraviețuire este extrem de mică, din cele 1000 icre ajungând maturi și la randul lor reproducători doar 1-3 pastravi.

Pescuitul este permis cu undița, între 1 iunie și 31 decembrie. Exemplarele mai mici de 20 de cm trebuie eliberate în râu. Pescuitul se practică de pe mal, iar numărul exemplarelor prinse este limitat la 10.

Pește extrem de lacom, pastravul este foarte ușor de prins.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE