Ferma de vaci afacere profitabilă dacă se elimină intermediarii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

După ce și-au încercat norocul prin străinătate, doi tineri au pus bazele unei propriei afaceri în agricultură.

Svetlana Botnaru din Telenești, Republica Moldova, spune că soțul ei a venit cu inițiativa de a deschide afacerea. „Lui îi plac animalele și atunci a venit cu ideea să facem o crescătorie. Am început pentru noi, ca să ne alimentăm sănătos, pentru că în magazine nu prea poți procura hrană sănătoasă, ecologică. Ulterior, având surplus, am încercat să-l comercializăm. Nu poți ține toate animalele doar pentru tine. Dacă ai crescut 10 găini și tu ai mâncat doar cinci, restul nu o să le lași pentru anul viitor că îmbătrânesc, trebuie să faci ceva cu ele”, consideră antreprenoarea. Mai mult, tânăra este convinsă că domeniul de activitate ales este potrivit și poate deveni destul de profitabil, întrucât produsele ecologice sunt apreciate, chiar dacă costă mai mult. „Lumea oricum caută ceva de calitate, vrea să se alimenteze sănătos. Peste tot auzi despre produsele ecologice. Și ne-am gândit de ce să nu ne extindem, de ce să muncim undeva unde nu ne place, pur și simplu pentru că ne-ar aranja salariul”, menționează Svetlana Botnaru, citată de timpul.md.

Tânăra povestește că inițial nu prea a agreat ideea de a construi o fermă, chiar dacă născut la țară. Soțul ei a insistat, astfel că au început lucrul cu doi viței pe care i-au crescut pentru carne. În prezent, la ferma soților Botnaru cresc 20 de viței.

Dacă începutul nu a fost atât de greu pe cât pare, menținerea și dezvoltarea afacerii sunt cele mai dificile etape, mai ales că băncile nu se înghesuie să crediteze fermierii, iar forță de muncă nu se prea găsește, spune tânăra. „Acesta este al treilea an de când ne ocupăm cu creșterea vițeilor pentru carne. Observăm că este în creștere cererea, piața la noi nu este saturată cu produse autohtone. Noi toate le importăm și nu sunt de cea mai bună calitate”, remarcă Svetlana.

Antreprenoarea spune că a investit în afacere economiile adunate, precum și banii trimiși de părinții ei care muncesc peste hotare. Pe viitor cei doi soți vor să-și extindă afacerea. În primul rând, vor să construiască un abator pentru vite ca să nu le dea la alte abatoare pentru sacrificare și, astfel, să elimine intermediarii. În plus, acordul încheiat de Republica Moldova cu Uniunea Europeană crește șansele de câștig.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE