Ferma de familie. Cresterea porcilor pentru carne: hrana si apa

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Cresterea porcilor pentru carne poate fi o afacere de succes, daca sunt indeplinite cateva conditii, cum ar fi asigurarea unei hrane care sa contribuie la dezvoltarea efectivelor si mentinerea curateniei. În cele ce urmeaza ne vom opri asupra catorva chestiuni legate de hrana si apa.

Louis Bromfield, jurnalist şi scriitor american, care a promovat concepte ştiinţifice inovatoarea în domeniul administrării fermelor, scria că „Poţi să reproduci porci şi să cumperi porumbul şi să mergi înainte. Poţi să cultivi porumbul şi să cumperi porcii şi tot mergi înainte. Dacă vei cumpăra şi porcii şi porumbul cu care să îi hrăneşti, nu ai nicio şansă. Dar, dacă vei reproduce porcii şi vei cultiva şi porumbul, vei face bani”.

Chiar dacă aceste cuvinte au fost scrise secolul trecut, ele sunt încă de actualitate, deoarece singurul mod în care un fermier poate face profit este acela în care porcul este îngrăşat cu surplusul de produse agricole obţinute în grădină şi cu porumbul pe care îl cultivă singur. În acest fel, fermierul nu suferă de pe urma scumpirii furajelor, de exemplu.

În prezent, se caută cu precădere porci din rase de carne, cu conţinut redus de grasime. Cei care nu au prins „sămânţă” trebuie să cumpere.  Se spune că ziua în care cumperi porcul este ziua în care pierzi sau câştigi bani. Această zicală se explică simplu: când cumperi porci trebuie să fii atent de la cine îi cumperi, este recomandat sa ii cunosti pe cei care vand. Mulţi merg prin târguri şi prezintă porcuşori ca fiind de carne sau din „ăia străini, fara grasime şi colesterol”. Numai că umblă cu cioara vopsită. De aceea, e bine ca animalele să fie cumpărate de la crescători recunoscuţi pentru seriozitate, care au fost recomandaţi de cunoscuţi, sau de la fermele de specialitate, care prezintă cumpărătorului certificate care atestă rasa porcului şi că acesta este sănătos.

Cresterea porcilor. Hrana

În plus, de la fermele respective pot fi achiziţionate şi furaje din aceleaşi loturi din care au fost hrănite animalele. Acesta este un aspect de care trebuie ţinut cont, deoarece după schimbarea hranei animalele pot să tânjască, să refuze noua hrană şi să piardă în greutate. Trecerea la un nou tip de hrană trebuie făcută treptat, prin amestecarea furajului de la fermă cu cel de care dispune noul proprietar, mărindu-se de la o zi la alta cantititatea de furaj nou, până la înlocuirea completă a celui iniţial.

Cel mai simplu mod de a hrăni un porc este să îi pui în troacă boabe, un supliment proteic, care nu trebuie să fie o chimicală – se pot folosi amestecuri obținute din frunze sau rădăcini de trifoi, spre exemplu. Rădăcinile absorb o foarte mare cantitate de nutrienți din sol, iar frunzele conțin un întreg spectru de vitamine B, A, D, E și K și sunt foarte bogate în proteină și amino acizi. Totodată, frunzele de trifoi sunt o sursă de fier, niacin, biotină, acid folic, calciu, magneziu, fosfor și potasiu. De asemenea, în hrana porcilor trebuie introduse minerale, iar resturile organice folosite în furajare pot îndeplini această sarcină.

Principala sursă de hrană pentru porci sunt cerealele. În ceea ce privește forma în care acestea sunt administrate, părerile sunt împărțite. Unii specialiștii recomandă mixul de cereale măcinate, fara adaos de apă, alții borceagul, iar alții sunt de părere că un amestec de boabe este suficient pentru a aduce porcii la o greutate optimă pentru sacrificare. În plus, susțin anumiți crescători, folosind boabe, se face mai puțină risipă de hrană.

Cei care vor să crească animale în regim ecologic trebuie să țină cont de faptul că furajele ecologice sunt, în medie, de două ori mai scumpe decât cele obținute prin metoda clasică. Însă, și carnea „eco” se vinde mult mai scump decat cea care provine de la animale hrănite cu cereale care au „beneficiat” de tratamente chimice.

Dacă porniți la drum cu o fermă de creștere a porcilor fara să aveți măcar un dram de experiență, e bine să priviți și să luați aminte. Adică, să mergeți la fermele unor crescători cu experiență și să vedeți cum se face treaba, să puneți întrebări acolo unde aveți nelămuriri și să luați notițe, care vă vor fi de folos mai târziu. Totodată, e bine să aveți o relație bună cu un medic veterinar, care vă poate scoate din belele, în cazul în care animalele se îmbolnăvesc.

Revenind la partea cu privitul și învățatul, ei bine, acest obicei trebuie continuat și după ce puneți bazele fermei. Trebuie să urmăriți cu atenție cât mănâncă porcii, câtă apă beau, câtă hrană a fost risipită, la ce intervale se hrănesc și se adapă porcii. Dacă nu aveți un sistem automat pentru hranire si adapare, atunci trebuie să verificați frecvent recipientele pentru apă și hrană. Astfel, veți reuși să le puneți la dispoziție, la timp, apa și hrana animalelor, dar veți putea controla pierderile, deoarece nu veți pune nici prea multă hrană, care să fie împrăștiată de porci sau udată de ploaie, nici prea puțină iar animalele să rămână flămânde. De regulă, cantitatea de hrană și apă crește pe măsură ce animalele se dezvoltă. Nu există însă o rețetă exactă care să prezinte, negru pe alb, câtă hrană trebuie dată la porci pentru ca aceștia să ajungă la greutatea dorită într-o anumită perioadă.

În gospodării, porcii sunt hrăniți și cu resturi alimentare. Ei bine, acest obicei nu este tocmai sănătos, mai ales în timpul sezonului cald, când aceste resturi trec printr-un proces natural de fermentație, din cauza temperaturilor ridicate.

Hrana este bine să fie administrată prin sisteme bine compartimentate, fiind recomandate cele automate. Folosind senzori, acestea detectează cantitatea de hrană din compartimentele de alimentare și suplimentează cantitatea necesară pentru îngrășarea porcinelor. Astfel, animalele mănâncă atât cât le trebuie, atunci când le trebuie. Dacă hrana este administrată de fermier, prin metoda clasică de umplere a recipientelor, animalele pot să nu aibă la dispoziție suficientă hrană, atunci când le e foame.

Cresterea porcilor. Apa

Este bine și ca apa să fie „livrată” tot prin intermediul unor sisteme automate, din aceleași rațiuni expuse mai sus. Mai mult decât atât, trebuie ținut cont și de faptul că, indiferent câtă hrană sau apă au la dispoziție, porcii le vor consuma atunci când vor simți nevoia să le consume.

Nu trebuie omis nici faptul că porcii au nevoie de multă apă proaspătă, curată. Numai că păstrarea apei curate se poate dovedi o adevărată cursă cu obstacole pentru fermieri dintr-un motiv cât se poate de simplu: porcilor le place să „râmeze” și să se bage atât în vasul cu apă, cât și în cel cu mâncare, indiferent cât sunt de murdari. Pentru a preveni acest lucru, pot fi cumpărate vase cu grătare cu ochiuri suficient de largi cât să permită porcului să bea sau să mănânce, însă să nu îl lase să se urce cu totul. De asemenea, e bine ca vasele să aibă suporturi cu ajutorul cărora să poată fi fixate astfel încât animalele să nu le poată plimba de colo colo.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE