Ferma de familie: creșterea peștilor, o afacere de viitor

Facebook
Twitter

La întrebarea „Ce afacere pot să încep în domeniul agricol?”, specialiștii consultați recomandă ca răspuns ferma familială piscicolă.

Printre motivele pro se evidențiază cele legate de suprafața mică și profitabilitatea ridicată. Spre exemplu, pe o suprafață de 5.000 de metri pătrați poate fi amenajată o fermă care să ajungă la o cifra de afaceri de 100.000 de euro în primul an, pentru ca să se dubleze în cel de-al doilea an de funcționare.

În plus, clima României este propice afacerilor cu pește. Iar, lângă un iaz populat cu păstrăvi, merge de minune o agropensiune. Pasionații vor sta cu undița-n iaz, iar cei care îi însoțesc vor putea savura pe margine un păstrăv în cetină!

Înainte de a contacta o firmă specializată în amenjarea de bazine piscicole, e bine să puneți pe hârtie răspunsurile la următoarele probleme:

  • Pe ce se axa producția? Pe dezvoltarea de puiut? Pe creșterea peștelui pentru consum? Vă tentează ambele variante? Atunci trebuie să țineți cont de toate aceste elemente când alegeți spațiul în care veți amenaja bazinele și când veți alege tipul de bazine sau dotările tehnice
  • Trebuie ales un teren care să permită amenajarea bazinelor. Acestea trebuie amplasate pe un curs de apă cu un debit în funcție de mărimea fermei dorite, pentru a eficientiza costurile
  • Apa trebuie evaluată atât din punctul de vedere al variațiilor de temperatură din timpul verii față de cele din perioada de iarnă, cât și din punctul de vedere al calităților bio-organice
  • Cât pește doriți să obțineți? Cui îl veți vinde?
  • Veți construi proiectul cu fonduri proprii, de la bancă sau veți accesa fonduri europene?

 Cât de rentabilă poate fi cu adevărat o fermă piscicolă? Acest lucru depinde de cât de abil e managerul să își vândă marfa. Loc pe piață e destul, în condițiile în care producția internă acoperă mai puțin de o treime din consumul de pește la nivel național.

În România, consumul de carne de pește este în creștere și necesarul de consum nu poate fi acoperit doar din producția internă. Spre exemplu, la păstrăv producția este de circa 2.000 de tone/an, iar consumul ajunge la aproximativ 5.000 de tone/an. La crap, ar fi nevoie ca producția internă să se dubleze pentru a acoepri consumul intern, de 4.000 de tone pe an.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE