Valorificarea produselor agricole este aproape de fiecare data o provocare majora pentru fermierul roman, fortat de cele mai multe ori sa isi vanda recolta la preturi care de-abia ii acopera costurile de productie. Pentru a depasi aceste obstacole, numerosi agricultori din Romania au implementat in cadrul fermei lor conceptul de productie integrata, adica vanzarea produselor agricole in propriile restaurante sau pensiuni.

Un exemplu in acest sens intalnim chiar in inima Apusenilor acolo unde Adrian Nicola, alaturi de familia sa, ofera turistilor nu doar produse traditionale zonei, ci si o veritabila experienta a traditiilor motesti.

„Initial noi am pornit cu pensiunea, insa ulterior s-a conturat si ferma pe care o avem. Detinem circa 200 de oi si 4 vaci, realizam peste 70 de produse traditionale, specifice zonei noastre. De asemenea, avem si cateva produse pe care le realizam dupa retete vechi, cu specific motesc, de exemplu Papara Cosaşului, Pancove Moţeşti, ba chiar si Afrodisiac Moţesc”, povesteste, pentru StiriAgricole.ro, Adrian Nicola, administratorul fermei.

Printre cele mai importante avantaje ale conceptului de ferma integrata sunt preturile mai mari de comercializare, precum si siguranta produsului alimentar. „Fara indoiala ca atunci cand ai o astfel de ferma, in care inchizi lantul de productie, si profitul este unul mai bun. De asemenea, un avantaj pentru consumator de aceasta data este ca produsele de care beneficiaza sunt realizate natural, dupa normele in vigoare”, ne-a mai spus Adrian Nicola.

Desi beneficiile unei astfel de ferme sunt multe, Adrian Nicola atrage atentia ca in prezent Romania isi promoveaza prea putin zonele agricole valoroase. „Lucrurile din pacate se misca incet, evolueaza greu, asta si din cauza ca promovarea in strainatate lipseste. Cei mai multi turisti care vin pe la noi sunt din tara, preponderent din Bucuresti. Avem si cativa turisti straini. Este important insa sa ne promovam locurile si in strainatate, iar pe consumatorul roman sa-l obisnuim, sa-l educam, sa manance sanatos si sa cumpere produse romanesti”, ne-a mai spus proprietarul pensiunii agroturistice.

De asemenea, o alta ferma care atrage turistii pentru numeroasele activitati recreative, printre care si echitatia, este cea detinuta de Ioan Maties, la 7 km de orasul Avrig, de la poalele Muntilor Fagarasului.

„Ferma noastra doreste sa ofere turistilor experienţa vieţii de munte. Suntem inconjurati de numeroase obiective precum Muntele Suru, Varful Negoiu, Transfăgărăşanul, masivul Moldoveanu. In ceea ce priveste exploatatia noastra noi avem 10 vaci, 20 de porci si peste 100 de gaini. Din pacate oamenii si-au cam pierdut gustul pentru produsele de la tara. Adica isi doresc produse naturale, dar cand constata ca o gaina crescuta natural are carnea mai fibroasa nu le mai place. Cu toate acestea e foarte important sa promovam ideea de a merge la tarani acasa, de a manca ceva din curtea lui, facut cu mana lui”, ne-a declarat Ioan Maties.

De asemenea, la poalele muntilor Penteleu, langa raul Basca, patru tineri curajosi din Bucuresti, satuli de agitatia citadina, au pus bazele, in urma cu patru ani, unei ferme de familie, care isi propune sa le reaminteasca turistilor de copilaria petrecuta la tara. Populata cu o multime de animale, de la capre, oi, vaci, iepuri pana la gaste, rate si gaini, Ferma de sub Penteleu dispune si de doua centre de procesare a laptelui si carnii, pentru a oferi turistilor preparate proaspete si naturale.

„Totul a pornit acum 4 ani, cand eu si alti 3 prieteni am dorit sa ne facem o casuta de vacanta. Constructia a luat amploare si ne-am trezit cu o casa destul de mare. Apoi, ne-am gandit ca avem copii si trebuie sa facem si un loc de joaca. Zis si facut. Incet incet ne-am dat seama ca am vrea sa mancam si ceva natural, prin urmare am cumparat cateva animale, le-am construit adaposturi. Intr-un final am ajuns la concluzia ca de acest loc deosebit s-ar putea bucura si altii, de aceea am vrut sa deschidem o pensiune”, povesteste, pentru StiriAgricole.ro, Laurentiu Braga, administratorul fermei.

Situata in comuna Gura Teghii, judetul Buzau, ferma are un efectiv de 100 de capre, 40 de oi, precum si de pasari, rate, gaste, curcani, iepuri si vaci. Fiecare animal este hranit cu faneata, intr-un mod cat se poate de natural. Exploatatia dispune si de doua centre de procesare a laptelui si carnii, turistii avand posibilitatea astfel sa consume carne, lapte si oua direct de la animalele fermei.

Fermierii care isi propun sa proceseze produsele agricole au posibilitatea sa acceseze fonduri europene nerambursabile prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR). De asemenea, cei care depun proiecte cu finantare europeana si includ in cadrul exploatatiei lor si procesarea beneficiaza de un punctaj mai mare.

Share on Facebook