Ferma aquaponică, ignorată în România, dezvoltată în sistem de franșiză în Germania

Facebook
Twitter

Cea mai mare fermă aquaponică din lume s-a deschis la Berlin și poate produce 25 de tone de pește și 30 de tone de legume pe an, cu un consum de apă și energie mult mai mic decât în cazul unei ferme convenționale.

Sistemele aquaponics de cultură a unor produse horticole sunt studiate de ceva vreme și în România, la Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Industrializarea și Marketingul Produselor Horticole – Horting București, însă rezultatele au fost ignorate. Iată că nemții au implementat acest nou concept de fermă, care combină agricultura convențională cu tehnologia, astfel încât apa din aer este utilizată pentru a fertiliza plantele și legumele cultivate. Recolta obținută este comercializată în magazinul fermei.

Scopul fermei aquaponice este de a produce alimente de o înaltă calitate folosind inteligent resursele. Sistemul aquaponic implementat în ferma urbană din Berlin este capabil să producă 25 de tone de pește și 30 de tone de legume pe an, cu un consum redus de apă și energie.

„Îmi doresc să pot oferi tuturor acces la alimente obținute într-un sistem sustenabil și aș construi multe ferme pentru a le permite câtor mai mulți oameni să intre într-un sistem de franșiză de ferme urbane și să coopereze cu un mare lanț de retail”, a declarat Nikolas Leschke, directorul executiv al EFC Farmsystems.

În România, Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Industrializarea și Marketingul Produselor Horticole – Horting București derulează studii cu privire la procesele și tehnologiile de cultură aquaponică. Laboratorul de culturi horticole în spații protejate al Horting elaborează și dezvoltă la nivel micro și macro sisteme aquaponics de cultură a unor produse horticole.

Prin Submăsura 4.1 „Investiții în ferme” se pot realiza asemenea investiții. Bugetul alocat sectorului vegetal în 2015 este de peste 72 de milioane de euro, iar proiectele pot fi depuse până în luna octombrie a acestui an.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE