septembrie 23, 2021

Federatia Viticultorii solicita Ministerului Agriculturii sa ofere conditii nediscriminatorii de acces la finantare

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Federatia Viticultorii solicita Ministerului Agriculturii si Guvernului Romaniei sa ofere conditii nediscriminatorii de acces la finantare pentru reconversia plantatiilor de vita de vie, prin anularea unei schimbari legislative conform careia Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) va face deconturile doar dupa ce viticultorii platesc facturile de servicii si lucrari.

Potrivit unui comunicat al Federatiei Viticultorii, programul de reconversie in viticultura nu va mai functiona daca masurile propuse de Ministerul Agriculturii sunt adoptate.

„Conditionarea efectuarii platilor catre viticultori de plata mai intai de catre acestia a facturilor pentru servicii si lucrari va duce la blocarea programului de sprijinire a viticultorilor. Solicitam conducerii Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) sa deblocheze in regim de urgenta platile pentru viticultorii care au finalizat lucrarile si care au solicitat fondurile necesare platii acestora. In caz contrar, Federatia Viticultorii va apela la toate mijloacele legale pentru rezolvarea acestei situatii, inclusiv la actiuni in justitie impotriva Ministerului Agriculturii”, se arata in comunicatul citat.

Conform Federatiei Viticultori, Ministerul Agriculturii a publicat, la data de 7 august a.c., un proiect de ordin prin care se modifica Normele metodologice privind conditiile de punere in aplicare a masurii de investitii, eligibila pentru finantare in cadrul Programului National de Sprijin al Romaniei in sectorul vitivinicol 2014 – 2018, aprobate prin Ordinul 1801/2014.

„Una dintre conditiile noi este aceea ca la cererea de plata pentru lucrarile efectuate de catre viticultori sa se prezinte «copii ale documentelor prin care se atesta plata facturilor/serviciilor achizitionate». Pana acum, platile erau efectuate dupa verificarea lucrarilor realizate, nu si a platii lor. Aceasta procedura s-a aplicat din cauza costurilor foarte mari pentru reconversie, ajutorul pentru plantarea unui hectar de vita de vie ridicandu-se la peste 15.000 de euro. Viticultorii au incheiat contracte cu furnizorii de servicii pentru efectuarea lucrarilor de reconversie si i-au platit atunci cand au primit banii de la APIA”, se mai spune in comunicat.

Federatia Viticultorii sustine ca suma necesara pentru plantarea unui hectar de vita de vie se ridica la 140.000 lei, din care fondurile europene acopera o parte.

„Daca un viticultor vrea sa planteze 10 hectare de vita de vie, sprijinul financiar este de peste 150.000 de euro. De unde sa aiba un fermier acesti bani, daca nu are acces la creditare sau la alte surse de finantare? Schimbarea regulilor afecteaza nu doar pe viitor programul de reconversie, ci si pe cei care l-au accesat deja, au efectuat lucrarile si au de primit sume care ajung la sute de mii de euro”, se mai arata in comunicat.

In intervalul 2014-2020, prin intermediul Programului National Viticol (PNV), se pot accesa fonduri in valoare de peste 238 de milioane de euro.

Datele publicate de Organizatia Internationala a Viei si Vinului (OIVV) arata ca productia de vin a Romaniei a scazut cu 20% in 2014, pana la 4,093 milioane hectolitri, de la 5,113 milioane hectolitri, in 2013, dar, cu toate acestea, Romania ocupa in continuare locul 12 in topul celor mai mari producatori mondiali de vin.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE