Federatia Oierilor de Munte: se intampla si lucruri ciudate cu unii masculi cu certificate de origine

Facebook
Twitter

Federatia Oierilor de Munte din Romania – F.O.M.R. a emis de curand un comunicat privind o serie de probleme identificate in cadrul programului de minimis dedicat achizitionarii de berbeci de rasa.

Iata comunicatul Federatiei:

Suntem constienti ca sunt foarte multe probleme de rezolvat in domeniul oieritului in Romania, probleme pe care F.O.M.R. le-a adus permanent in atentia autoritatilor, sunt si multe nereguli, unele dintre acestea gasindu-si rezolvarea prin dialog, pentru altele incercand sa gasim o rezolvare, dar prin comunicare si dialog cu MADR, APIA, ANSVSA, Ministerul Mediul, etc. Stim ca de multe ori autoritatile nu raspund in timp util la solicitarile si atentionarile noastre, de multe ori prioritatile oierilor nu corespund cu prioritatile autoritatilor, dar nu acceptam ca aceste probleme sa fie rezolvate inproscand cu acuzatii la modul general.

Pentru a se stinge speculatiile pe aceasta tema, precizam ca domnii Petrescu, Sterp si Danuletiu nu fac parte dintr-o asociatie a oierilor, nu sunt membri ai F.O.M.R., intelegem ca si li s-au facut nedreptati, ca au probleme, ca de altfel foarte multi oieri, ca nu sunt pasuni pentru toti oierii, ca uneori licitatiile pentru pasuni sunt la bunul plac al autoritatilor locale, ca animalele salbatice fac ravagii in turmele noastre, ca suntem “legati de glie”, ca in evul mediu, de medicii concesionari, ca legea nu ne permite sa ne alegem medicul veterinar, asa cum este in toate tarile U.E., ca identificarea si actiunile sanitar-veterinare din Programul strategic al ANSVSA sunt impreuna in mana aceluiasi medic concesionar si acest mod de organizare genereaza abuzuri, ca unele oi sunt in RG si COP, altele nu sunt, ca unii fac mai bine ameliorare, altii o fac mai putin bine, etc. . Ii rugam insa, cu toata seriozitatea, sa nu mai vorbesca la general, am vazut ca sunt curajosi si sa fie pana la capat si sa nominalizeze pe cele 5 sau 10 persoane la care fac referire, sa nu-i faca hoti pe toti presedintii de Federatii si Asociatii, pe toti cei cateva mii de oieri care acceseaza Sprijinul Cuplat pe Zootehnie.

Da, suntem de acord ca se intampla si lucruri ciudate cu unii masculi cu certificate de origine, mai ales cu o parte din berbecii achizitionati prin programele de minimis, dar asta nu inseamna ca toti, de la primul la ultimul furnizor sunt vinovati, sa raspunda punctual cei care au facut nereguli.

F.O.M.R. a prezentat MADR si ANZ inca din august 2016 o solicitare ca Ordinul pentru minimis sa fie insotit de lista cu fermele care ofera spre vanzare berbeci pentru minimis ( nr. de berbeci, rasa, date de contact ale vanzatorului). De asemenea am solicitat ca pentru fiecare berbec formularul de miscare sa fie insotit de un certificat de sanatate. Am informat MADR si ANZ atunci cand am constatat ca sunt prorietari ai fermelor care pur si simplu incearca sa vanda berbecii la pret de specula. Dupa incheierea programului am solicitat MADR, la sfarsitul lunii noiembrie 2016 sa fie facuta public, atat lista cu cei care au cumparat, dar mai ales cu cei care au vandut berbeci prin Programul de minimis, si mai ales numarul berbecilor vanduti din fiecare ferma, solicitare care nu a fost onorata de catre autoritati. Programele de minimis sunt binevenite, dar daca nu este transparenta totala, se nasc tot felul de probleme, suspiciuni si nemultumiri atat din partea celor care cumpara masculi de rasa, cat si a celor care pur si simplu nu stiu de unde sa achizitioneze, pentru ca lista furnizorilor nu este cunoscuta (F.O.M.R. poate pune oricand la dispozitie toate adresele transmise autoritatilor pe aceasta tema).

Federatia Oierilor de Munte din Romania este singura federatie care nu a fost implicata in nici un program sau actiuni cu programe finantate de Guvernul Romaniei, nu detinem pana in acest moment nici un registru de rasa, am reprezentat totdeauna cu onestitate si buna credinta interesul tuturor oierilor din Romania si nu acceptam sa fim bagati in aceeasi “oala”, cu cei care isi urmaresc doar propriul interes, de multe ori sub obladuirea si cu acceptul tacit (a se citi interesat) al unor persoane din cadrul institutiilor statului.

Nu putem sa acceptam formula ca “toata lumea este vinovata”, ca toti ciobanii care isi cresc animalele in conditii uneori mai bune, de cele mai multe ori foarte grele, ca toti ciobani care fac, sau incearca sa faca ameliorare, care acceseaza SCZ, sunt “HOTI” si trebuie denigrati, asa cum s-a incercat sa se insinueze in emisiunea moderata de dl. Rares BOGDAN. Nu este cazul sa periclitam absorbtia fondurilor europene pentru oieri, este normal sa se rezolve problemele punctual, prin dialog si o buna comunicare, in interior, nu in afara. Vorbind la general, nu facem deloc bine pentru sectorul de crestere a oilor in tara noastra.

In domeniul oieritului in Romania, asocierea fermierilor nu este incurajata si este privita ca un lucru rau. Stim ca sunt presedinti de asociatii care nu pun pe primul plan interesele tuturor membrilor, dar asta nu inseamna ca nu avem nevoie de Federatii, asociatii, cooperative. Nu vom mai putea fi efecienti daca nu vom intelege ca numai impreuna, numai prin asociere vom putea sa ne dezvoltam, numai impreuna putem sa ne canalizam atentia si pentru urmatoarea perioada sa gasim metode mai bune si pentru un numar cat mai mare de oieri sa acceseze SCZ, sa atraga toate sumele puse la dispozitia lor prin fondurile europene si prin alte surse de finantare. Numai impreuna putem sa luptam pentru stabilizarea oierilor pe pasuni, pentru comercializarea eficienta a produselor din ferma.

Prin acest comunicat Federatia Oierilor de Munte din Romania face inca o data un apel la toti oierii sa fie uniti, sa se asocieze pentru a avea putere, sa apeleze la dialog si comunicare – singurele modalitati prin care pot sa-si rezolve problemele, iar la autoritati le solicita sa priveasca cu responsabilitate situatiile care le sunt aduse la cunostiinta si sa gaseasca cu operativitate si professionalism modul de rezolvare a acestora.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE