FAO: Producția de cereale va fi mai mică iar prețurile alimentelor vor lua foc

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) estimează că în 2014 producţia mondială de grâu va fi de 702 milioane tone, cu două milioane de tone mai puţin decât o primă estimare publicată luna trecută.

Conform noilor estimări, recolta de cereale din acest an va fi cu 2% mai mică decât recolta record înregistrată anul trecut, transmite Reuters.

„Este prea devreme să facem prognoze adecvate cu privire la producţia de cereale din acest an deoarece multe recolte nu au fost încă plantate iar vremea rămâne un factor cheie care influenţează recoltele”, a precizat Abdolreza Abbassian, economistul şef al FAO.

Totodată, datele FAO arată o creștere semnificativă a prețurilor la alimente în luna martie, comparative cu februarie. Indicele preţurilor produselor alimentare la nivel mondial, elaborat de FAO, a atins în luna martie 2014 cel mai ridicat nivel din ultimul an, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile dar şi a tensiunilor geopolitice din regiunea Mării Negre. Au fost înregistrate creşteri de preţuri la toate grupele de produse alimentare, cu excepţia produselor lactate care au scăzut pentru prima dată în ultimele patru luni (minus 2,5%). Cele mai mari creşteri au fost înregistrate la zahăr (7,9%) şi la cereale (5,2%).

Referitor la prețurile la carne, creșteri semnificative s-au înregistrat la carnea de vită și de porc.

„Principalul motor al creșterii l-au reprezentat prețurile mai mari la carnea de vită, pe fondul secetei din Statele Unite și Australia. Carnea de porc s-a scumpit de asemenea, în parte ca urmare a îngrijorărilor privind epidemia din Statele Unite, care ar putea afecta exporturile, a subliniat oficialul FAO.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE