FAO: preturile la produsele alimentare, cea mai mare crestere din ultimii 7 ani

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Indicele preturilor pentru produsele alimentare a crescut din nou in luna noiembrie, pentru a sasea luna consecutiva, ajungand la cea mai inalta valoare de dupa anul 2014. Alarmant este si faptul ca majorarea de luna trecuta este cea mare inregistrata pe parcursul unei singure luni, dupa iulie 2012, a anuntat Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO).

FAO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar. In noiembrie 2020, acest indice a crescut pana la 105 puncte, de la o valoare de 101 puncte in luna octombrie (o cifra revizuita usor in sus fata de valoarea initiala de 101,9 puncte).

FAO a subliniat ca factorul principal care a stat la baza salutului de luna trecuta a fost cresterea cu 14,5%, de la o luna la alta, a pretului uleiurilor vegetale ca urmare a unei majorari a preturilor la uleiul de palmier in conditiile scaderii stocurilor mondiale. “Similar, preturile la ulei de rapita si uleiul de floarea soarelui au continuat sa creasca pe fondul livrarilor limitate”, a adaugat FAO.

Preturile la cereale au inregistrat o crestere mai modesta de 2,5% in noiembrie, comparativ cu luna octombrie, dar una de 19,9% raportat la aceeasi luna a anului trecut. “Preturile la export pentru grau au continuat sa creasca in noiembrie, in mare parte ca urmare a restrangerii perspectivelor privind exporturile si recolta in Argentina. Preturile la porumb au crescut si ele in noiembrie, pe fondul continuarii achizitiilor mari de catre China, in contextul unor noi reduceri ale estimarilor de productie in SUA si Ucraina, ambele tari mari exportatori”, a precizat FAO.

Preturile la zahar au urcat cu 3,3%, comparativ cu luna octombrie pe fondul ingrijorarilor cu privire la noi deficite de productie globala in sezonul 2020/21, dupa ce evolutiile meteo nefavorabile au afectat perspectivele culturilor din Uniunea Europeana, Rusia si Thailanda.

Preturile la lactate au urcat cu 0,9%, comparativ cu luna precedenta, la fel ca si preturile la carne, insa FAO a mentionat faptul ca este pentru prima data dupa luna ianuarie anul curent cand indicele preturilor la carne a crescut de la o luna la alta.

Tot joi, FAO si-a revizuit in jos, pentru a treia luna consecutiv, estimarile privind productia mondiala de cereale in 2020. Conform noilor estimari, productia mondiala de cereale in 2020 va fi de 2,742 miliarde tone, fata de 2,750 miliarde tone cat estima anterior. In pofida acestei revizuiri, recolta mondiala de cereale in acest an va atinge un nivel record, fiind cu 1,3% mai mare fata de cea din anul anterior.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE