Fabricile de lapte construite prin SAPARD ar putea ajunge în posesia crescătorilor de bovine

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Speriați de spectrul negru al liberalizării pieței laptelui la nivel european, crescătorii de bovine cer Ministerului Agriculturii să le faciliteze preluarea fabricilor de lapte construite prin SAPARD care zac închise.

De la 1 aprilie 2015, au fost eliminate cotele de lapte la nivel european, astfel că nu mai există limite în ceea ce privește producția sau exporturile de lapte. Crescătorii de bovine din România au făcut eforturi mari pentru a îndeplini condițiile impuse tuturor producătorilor de lapte din Uniunea Europeană, însă nivelul subvențiilor este mult mai mic la noi față de alte state comunitare.

De asemenea, prețul laptelui la fermă a scăzut cu aproape o treime comparativ cu toamna anului trecut, ca urmare a embargoului impus de Federația Rusă produselor alimentare din UE. Mai mult decât atât, mai multe multinaționale care dețin fabrici de procesare în România i-au anunțat pe producătorii autohtoni fie că limitează, fie că sistează colectarea de lapte din fermele românești.

În acest context, crescătorii de bovine se tem că piața internă va fi invadată de lapte din import, iar ei vor fi nevoiți să își dea animalele la abator. Ca să evite falimentul, crescătorii de bovine au cerut sprijin Ministerului Agriculturii în vederea găsirii unei formule prin care asociațiile să preia o parte din fabricile de lapte construite cu fonduri europene alocate prin programul SAPARD și care azi sunt cu lacătul pe ușă.

„Sunt vreo 200 de făbricuțe care stau închise. Dacă am putea să le preluăm, să procesăm laptele nostru, am avea altă șansă pe piață. Dacă am putea pune și pe etichetă „produs cu lapte românesc”, oamenii ar ști ce cumpără și poate așa am scăpa de faliment. Am cerut la minister să ni le dea, să vedem ce-o ieși”, ne-a declarat G.V., fermier prezent la protestul organizat ieri de Agrostar, în fața sediului Guvernului.

Ieri, circa 2.500 de crescători de ovine și bovine din toată țara au protestat, cerând creșterea subvențiilor, eliminarea birocrației, reducerea taxelor și a impozitelor, modificarea legilor pajiștilor, a piețelor și a vânătorii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE