Exporturile de grâu ale Uniunii Europene aproape de record. Perespective pentru piața grâului

Facebook
Twitter

Uniunea Europeană este pe cale să stabilească un nou record în ceea ce priveşte exporturile de grâu, pentru al doilea sezon la rând, în condiţiile în care cursul de schimb favorabil şi problemele economice din Rusia oferă statelor membre UE şansa de a-şi vinde la export cea mai mare recoltă de grâu din istorie, potrivit Reuters.

Volumul licenţelor de export pentru grâu moale eliberate până acum pentru sezonul iulie 2014/iunie 2015 este deja peste nivelul înregistrat în sezonul 2013/2014, iar prognozele Comisiei Europene privind exporturile pentru întregul an arată că acestea vor depăşi uşor recordul de 30 de milioane de tone înregistrat în ultimul sezon.

Chiar dacă datele UE privind licenţele de export sunt doar indicative, în sensul că pot fi înregistrate într-o ţară pentru a exporta cereale din altă ţară membră, ele ilustrează totuşi tendinţa pentru 2014/2015. De exemplu, în cazul Poloniei până acum au fost eliberate licenţe de export pentru 700.000 de tone de grâu, faţă de 230.500 de tone anul trecut.

”UE a exportat foarte mult deoarece preţurile au fost extrem de competitive. În mod clar moneda euro a stimulat această competitivitate la export”, a declarat Sebastien Techer de la firma de consultanţă Agritel.

Tendinţa de apreciere înregistrată de dolarul american de la începutul sezonului precum şi scăderea concurenţei din Rusia a păstrat grâul din UE atractiv în pofida recentei reveniri a preţurilor la grâu pe piaţa internaţională.

Recolta de grâu din UE a dus la exporturi semnificative

Recolta bună de grâu din acest an UE a permis unor ţări precum România şi Marea Britanie să înregistreze exporturi semnificative, iar pe ansamblu blocul comunitar a putut să contracareze scăderea calităţii grâului din Franţa. „Scăderea calităţii grâului francez a deschis o uşă pentru grâul polonez pe pieţe precum Algeria şi Maroc”, a declarat un trader polonez.

Perspectivele Rusiei privind noi restricţii pentru grâul din UE 

Pentru cea de a doua jumătate a sezonului actual există însă două semne de întrebare: în ce măsură Rusia va decidă să frâneze exporturile de grâu şi cât de mult va putea Franţa, cel mai mare producător de grâu din UE, să continue să vândă grâu de calitate mixtă.

În cazul în care Rusia va introduce noi restricţii la export, grâul din UE se va confrunta cu o concurenţă directă mai mică pe pieţele din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu.

În același timp, în cazul grâului francez, prognozele de export au fost îmbunătăţite după o serie de succese înregistrate pe piaţa din Egipt precum şi pe piaţa de furaje din Asia şi SUA.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE