septembrie 17, 2021

Exporturile, cheia dezvoltării agriculturii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Deschiderea unor piețe străine înseamnă asigurarea unei cereri mai mare pe termen lung și o creștere a exporturilor de produse agroalimentare.

Estimarea îi aparține lui Joe Glauber, economistul-șef al Departamentului american pentru Agricultură (USDA), care apreciază că și alte state își îmbunătățesc performanțele agricole.

„Brazilia a fost cel mai mare exportator de porumb anul trecut”, a declarat acesta.

Estimările privind evoluția agriculturii americane sunt strict legate de modul în care se vor prezenta piețele pe care fermierii americani exportă. USDA se așteaptă ca cererea de pe piața chineză să continue să se reducă.

„Prognozele sugerează că nu vom  vedea creșteri de două cifre în ceea ce privește cererea de pe piața chineză, dar vom asista la o ușoară creștere”, a subliniat Joe Glauber, economistul-șef al Departamentului american pentru Agricultură (USDA).

Acesta a arătat că, după al doilea război mondial, prețurile la cereale au scăzut, ca urmare a creșterii productivității. După anul 2000, tendința s-a inversat, iar prețurile au început dramatic să crească din anul 2005.

În ultimii 10 ani, exporturile de produse agroalimentare din Statele Unite au crescut de mai mult de două ori, ajungând la 135 miliarde de dolari. Valoarea exporturilor s-a majorat mai mult ca urmare a creșterii prețurilor și nu neapărat a volumelor exportate, a explicat Joe Glauber, economistul-șef al Departamentului american pentru Agricultură (USDA). Anul trecut, Europa a fost principala destinație pentru exporturile americane de produse agroalimentare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE