România a înregistrat un excedent de 301,1 milioane euro în comerţul cu produse agroalimentare, în primele 11 luni din 2013, campioni la export fiind grâul, porumbul și seminţele de floarea-soarelui, adică materie primă.

Aceste produse, alături de ţigări, au contribuit cumulativ la obţinerea a 53,5% din încasările care au provenit din exporturile de produse agroalimentare, potrivit datelor Ministerului Agriculturii, citate de Agerpres. Comparativ cu aceeaşi perioadă din 2012, venituri suplimentare s-au obţinut la majoritatea grupelor de produse agroalimentare exportate şi în principal la grâu (plus 425,3 milioane euro), seminţe de floarea-soarelui (plus 169 milioane de euro), seminţe de rapiţă (plus 147,9 milioane de euro euro), porumb (plus 81,1 milioane euro şi orz (plus 70,7 milioane euro).

Însă, în timp ce exporturile de materie primă au crescut, campioane la importuri au fost produsele procesate. Astfel, carnea de porc, zahărul, şroturile de soia, produsele de brutărie-patiserie şi preparatele alimentare au fost principalele produse importate de România în perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie 2013. Comparativ cu perioada similară din 2012, importurile s-au majorat la produsele de brutărie-patiserie, la citrice, boabe de soia, brânzeturi şi ciocolată, dar au scăzut la porumb (mai puţin cu 71,6 milioane de euro), zahăr (-58,2 milioane euro), ulei de floarea-soarelui (-46,7 milioane euro) şi tutun brut (-16,2 milioane euro).

În total, în perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie 2013, România a exportat produse agroalimentare în valoare totală de 4,658 miliarde de euro, cu 1,043 miliarde de euro mai mult decât în perioada corespunzătoare din 2012, ceea ce reprezintă un plus de 28,9%, în timp ce importurile, cifrate la 4,357 miliarde de euro, au crescut doar cu 2,2% faţă de valoarea înregistrată în aceeaşi perioadă din 2012. Excedentul a fost de 301,1 milioane euro la finele primelor 11 luni din 2013, faţă de un deficit de 650 de milioane de euro în aceeaşi perioadă din 2012.

Share on Facebook