EXCLUSIV Cum raspunde directorul APIA Cluj acuzelor care i se aduc

Facebook
Twitter

Abuzuri, angajari pe „pile”, decontari ilegale de carburanti si tratamente „inumane” aplicate angajatilor. Aceste acuzatii i-au fost aduse recent directorului APIA Cluj, Adrian Zaharia, de catre Directia Generala Control Antifrauda si Inspectii (DGCAI) si Directia Monitorizare Inspectii, Verificare si Control, din cadrul Ministerului Agriculturii, in ceea ce pare a fi un „razboi” intre actualul director al Agentiei de Plati clujene si fostul sef al institutiei, Gheorghe Serban.

„Oficial, nu mi-a fost adus la cunostinta aceasta nota de control. Am luat la cunostinta de ea din presa. Vreau sa va spun ca daca datele din acea nota de control sunt reale eu voi raspunde conform legislatiei din vigoare. Daca nu sunt reale, cei care au intocmit acea nota de control vor trebui sa raspunda dansii pentru modul in care au redactat-o. Sunt mai mult decat tendentioase informatiile de acolo. Fara a avea nicio legatura cu realitatea starii de fapt. Pot demonstra punctual, cu date certe, clare, luate din acte contabile, din documente, din avize, aprobari”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Adrian Zaharia, directorul APIA Cluj.

In concluziile redactate de catre Directia Generala Control Antifrauda, se noteaza ca in perioada 2013-2015, atunci cand Adrian Zaharia era director executiv, aproximativ 30% din personalul APIA Cluj a fost inlocuit. Din nota de control reiese faptul ca personalul disponibilizat facea parte din cadrul specialistilor cu experienta, fiind angajati in locul acestora tineri fara experienta.

Mai mult decat atat, in document se noteaza ca tinerii angajati, „fara vechime in domeniu, nu au putut mentiona in timpul discutiei cu echipa de control care este diferenta intre terenul agricol si terenul arabil”. „Plecarile din APIA Cluj, cu exceptia pensionarii, s-au facut prin destituiri pentru care institutia a fost actionata in justitie, prin folosirea excesiva a comisiei de disciplina. Majoritatea tinerilor favorizati prin superficialitatea selectiei la concurs nu au nimic de a face cu profesionalismul si competenta. Tinerii adusi de Zaharia in APIA Cluj sunt proaspat absolventi, unii cu diplome ale facultatii de istorie, arheologie, administratie publica sau peisagistica”, se noteaza in documentul Directiei de Control.

„Este exclus acest lucru. As fi vrut sa dea un nume, sa-mi spuna. Eu i-am intrebat pe toti care li s-au luat note de relatii. Au fost mai multi in sala. Nici unul nu a fost intrebat acest lucru. Asa cum au dat alte nume, as fi vrut sa spuna ca angajatul x nu a cunoscut aceasta diferenta. Este exclus. Acesti tineri au fost in control pe teren, au ajutat alte judete”, ne-a mai spus Adrian Zaharia.

Decontari ilegale de carburant

Directia de Control mai noteaza in cadrul documentui ca decontarile cheltuielilor cu carburanti au fost facute fara aprobarea directorului general APIA Bucuresti.

„Din evidenta prezentata de responsabilul cu parcul auto al APIA Cluj, in lipsa proceselor verbale de predare a autoturismelor pe utilizatori, eliberarea si completarea foilor de parcurs pe numele real al conducatorilor auto, nu se pot stabili responsabilitati clare cu privire la utilizarea mijloacelor de transport. In anul 2013, Adrian Zaharia a efectuat 17 delegatii cu valoarea totala a deconturilor de 7244,68 lei, iar in 2014 a facut 27 de deplasari in interes de serviciu cu valoarea totala a deconturilor de 17.418,84 lei. Pentru anul 2015 nu dispunem de acte. Au fost decontate lui Adrian Zaharia cheltuielile de deplasare cu autoturismul propriu in interiorul judetului Cluj. De frica sefilor directi, responsabilul cu gestionarea si administrarea parcului auto le-a spus celor din Corpul de Control sa nu mai ceara clarificari pentru ca «razbunarea acestora ar fi crunta»”, se mai noteaza in raport.

Directorul APIA Cluj precizeaza ca in anul 2015 s-a utilizat jumatatea din cota de carburant alocata de legislatie, combustibilul fiind utilizat de tot aprcul auto al institutiei, in cadrul delegatiilor din alte judete.

„Spune acolo ca eu am consumat 24 de tone de motorina, in 2015. In anul respectiv eu am fost 5 luni in concediu medical, cu o interventie chirurgicala la picior. Am avut contractul de munca suspendat. Acele 24 de tone de motorina, care reprezinta jumatate din cota alocata de legislatie, au fost consumate de intregul parcul auto APIA Cluj, format din 14 autoturisme, cu un esantion control foarte mare, pe care l-am avut anul trecut. Oamenii au fost delegatii in alte judete, sa ajute Bihor, Arad, Alba”, ne-a mai spus Adrian Zaharia.

4 secretare PFA pentru Adrian Zaharia

Totodata, in cadrul raportului se precizeaza ca activitatile de secretariat erau realizate cu persoane cu statut II (intreprindere individuala) sau PFA, acestea fiind de fapt „niste dubluri”.

„Activitatea de secretariat desfasurata cu persoane cu statut II (intreprindere individuala) sau PFA, care sunt dublurile cuiva cu atributii si responsabilitati in domeniu si pentru o activitate nereglementata sau necuprinsa in organigrama si care se desfasoara pana la realizarea obiectivului este o inventie a directorului executiv Adrian Zaharia, cu ajutorul aparatului central APIA care a aprobat si finantat actiunea. Avand in vedere faptul ca in biroul de secretariat al APIA Cluj se afla patru tinere in permanenta inseamna ca serviciul este egal ca importanta si volum de munca cu al Serviciului Control Teren sau Serviciul Autorizari Plati. Atributiile postului, precum lecturarea corespondentei, informarea permanenta a conducerii, organizarea unui sistem de evidente operative, urmarirea in permanenta a mesajelor si asigurarea relatiilor cu publicul exprima latura de fatada si de impresariat a activitatii APIA Cluj organizata de Adrian Zaharia. Drepturile salariale ale persoanei angajate cu contract prestari servicii de secretariat sunt de 4050 RON si sunt echivalente cu ale unui consilier principal cu atributii de control pe teren si vechime in domeniu de 10 ani”, se mai noteaza in raport.

In documentul redactat de Directia de Control se mai scrie ca „metodele de marginalizare, pedepsire si indepartare a salariatilor incomozi, adoptate de domnul Adrian Zaharia, pe langa faptul ca sunt intreprinse cu incalcarea prevederilor legale, sunt si inumane”.

Intrebat daca are ceva sa-si reproseze in ceea ce priveste activitatea profesionala in cadrul APIA Cluj, Adrian Zaharia ne-a spus ca ii pare rau ca nu a avut mai mult timp sa comunice direct cu toti angajatii.

„Probabil, din cauza activitatii foarte intense pe care am avut-o, nu am putut sa am o comunicare directa cu toti angajatii, asa cum mi-as fi dorit, respectand in principiu ierarhia. Poate din acest motiv s-a ajuns la o situatie de genul acesta, usor neplacuta, dar sunt convins ca va fi clarificata in cel mai scurt timp. Eu stiu ce am facut, care au fost intentiile mele. Daca am gresit, voi raspunde. De cand am venit in aceasta functie, mi-am asumat absolut toate actiunile pe care le-am intreprins”, ne-a mai declarat Adrian Zaharia.

Sesizarea Corpului de Control a fost realizata de fostul director executiv al APIA Cluj Gheorghe Serban si de fosti si actuali salariati din cadrul Agentiei clujene de Plati, potrivit Directiei Generale de Control si Antifrauda.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE