EXCLUSIV Botanoiu, MADR: Producatorii din Romania nu cunosc cerintele si conditiile de export pe pietele dominante

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Pana la finele lunii martie, Romania si-a propus sa trimita primul sau atasat agricol in Iordania. Acesta, precum si ceilalti care il vor urma in alte state importante din lume vor avea ca principala sarcina aflarea conditiilor de export, inclusiv de etichetare, in cadrul tarilor importatoare. Doar asa, producatorii romani vor putea sa respecte toate cerintele si sa isi vanda produsele peste hotare, este de parere Daniel Botanoiu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.

„Producatorii din Romania, o buna parte dintre ei, nu cunosc toate conditiile de export pe pietele dominante. Vorbim despre niste piete in cadrul carora Romania a jucat un rol important. Este foarte important sa stim aceste conditii, sa avem un om acolo (un atasat agricol – n.r.) care sa ne spuna ca s-au impus in statul respectiv anumite conditii fito-sanitare la export, ca s-a modificat legislatia sau, la cresterea animalelor, ca nu mai avem voie sa utilizam hormoni de crestere. Toate statele cu agricultura importanta au atasati agricoli in fiecare stat, indiferent ca e importator sau exportator”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Daniel Botanoiu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.

Daniel Botanoiu a mai afirmat ca exista foarte multe situatii in care o mica neconformitate te poate face neeligibil pentru export.

„Sunt situatii in care legislatia interna, din tara respectiva, te obliga sa scrii pe eticheta, cu culoare neagra si cu o anumita dimensiune. Toate lucrurile acestea nu ai de unde sa le cunosti, daca nu ai un om al tau, cum e un atasat agricol”, a mai precizat secretarul de stat in MADR.

Intrebat ce tipuri de exporturi doreste Romania sa promoveze prin intermediul atasatilor agricoli, materia prima sau produsele procesate, Daniel Botanoiu a afirmat ca abordarea va fi una unitara, prin care sa se integreze ambele variante.

Atasatii agricoli urmeaza sa lucreze in cadrul ambasadelor, in tari precum Spania, Germania, Turcia, SUA, China, Rusia, Republica Moldova, Iordania, Egipt si Israel. Salariul unui atasat agricol va fi in jur de 2.000 de euro, bugetul anual pentru acestia fiind de circa 500.000 de euro, potrivit ministrului Agriculturii.

Decizia de a trimite atasati agricoli in anumite tari vizeaza in primul rand cresterea exporturilor de produse agroalimentare romanesti si promovarea acestora pe noi piete.

Potrivit datelor centralizate de Ministerul Agriculturii, Romania a intrat pe excedent in comertul cu produse agroalimentare dupa primele trei trimestre din 2015, exporturile avansand cu 7,6% fata de perioada corespunzatoare din 2014, pana la 4,2 miliarde de euro, in timp ce importurile au totalizat 4,16 miliarde euro, un plus de 17,3%.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE