Deși au fost invitați în mai multe rânduri să demareze acțiuni de audit în fermele de oi din România, experții turci nu au dat niciun răspuns ferm.
Exporturile de oi și capre din România către Turcia au fost sistate ca urmare a apariției focarelor de scrapie. Înainte de această interdicție, circa 2 două milioane de capete erau exportate anual către Turcia, țară de tranzit pentru marfa care avea ca destinație țările arabe. Deși Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor a declarat 19 județe libere de scrapie, iar Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) face demersuri pentru ca toată țară să fie declarată liberă de scrapie, partenerii turci par să se folosească de toate tertipurile administrative pentru a bloca reluarea exporturilor.
Practic, pentru ca primele loturi să plece din țară, este nevoie ca turcii să facă un audit în fermele de oi și capre din România.
„Delegația turcă trebuia să vină în mai și ne-au transmis în ziua în care ar fi trebuit să fie în țară că nu pot onora invitația”, ne-au declarat surse din ANSVSA.
Potrivit acestora, delegația formată din experți turci a fost invitată să realizeze misiunea de audit în luna iunie a acestui an.