Evaziunea în sectorul fructelor și legumelor. Plățile, limitate la 5.000 de lei pe zi

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Finanțelor Publice, Daniel Chițoiu, vice prim-ministru al Guvernului României, a declarat, într-un interviu acordat Agerpres, că vor fi introduse plafoane la plata în numerar, pentru a reduce evaziunea fiscală, în special în centrele de comerț en gross cu fructe și legume.

„Plățile în numerar între persoane fizice vor fi limitate la 10.000 de lei pe zi, iar plafonul pentru plățile în numerar pe care le pot face firmele, către alte companii sau persoane fizice, va fi redus la jumătate (de la 10.000 de lei la 5.000 de lei pe zi — n. r.). În prezent, nu există plafon pentru plățile în numerar între persoane fizice. Intenționez să promovez această măsură până la sfârșitul lunii februarie”, a declarat Daniel Chițoiu.

Măsura propusă de șeful de la Finanțe vizează mai ales reducerea evaziunii în zona comerțului en gross cu fructe și legume.

„Evaziunea fiscală are ca motor principal plățile în numerar, iar centrele comerciale engros de legume-fructe, de bunuri de consum realizează aproape 99% din operațiuni în numerar. De asemenea, în domeniul cerealelor și panificației, operațiunile de plăți se fac în principal în numerar, agenții economici plătesc în numerar persoanelor fizice. O persoană fizică nu se va mai duce cu geanta plină cu bani să cumpere terenuri, case, mașini. Atunci și operatorii economici înregistrează în evidența fiscală cât s-a plătit și vedem și la persoanele fizice cât comerț au făcut în anul respectiv, cât au produs și putem să impozităm”, a declarat Daniel Chiâoi, pentru Agerpres.

Măsurile vor fi adoptate de Guvern până la finele lunii ianuarie 2014.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE