Potrivit datelor Eurostat, in Uniunea Europeana, in anul 2018, suprafata de teren alocata agriculturii organice a fost de 13,4 milioane de hectare, adica echivalentul a 7,5% din totalul suprafetei agricole utilizate. Comparativ cu anul 2012, aceasta reprezinta o crestere de 34%.
Printre statele spatiului intracomunitar, printre ţările cu cele mai mari ponderi a suprafeţelor de teren alocate agriculturii organice, în 2018, se numără Austria (24,1% din totalul suprafeţei agricole utilizate), Estonia (20,6%) şi Suedia (20,3) %), urmată de Italia (15,2%), Cehia (14,8%), Letonia (14,5%), Finlanda (13,1%) şi Slovenia (10,0%).
De asemenea, în restul statelor europene, ponderea suprafeţei de teren alocat agriculturii organice a fost sub 10%. România este pe penultimul loc în UE la această categorie, cu 2,4% din agricultură organică, Malta fiind pe ultimul loc (0,4%). Bulgaria, Irlanda şi Regatul Unit au fiecare 2,6%. Oficiul European pentru Statistică (Eurostat) a precizat că suprafaţa totală este suma „suprafeţei în curs de conversie” şi a „zonei certificate”.
Înainte ca o zonă să poată fi certificată „organică”, aceasta trebuie să fie supusă unui proces de conversie, care poate dura 2-3 ani în funcţie de cultură.