Eurostat: Romania, printre tarile din UE cu cea mai mica suprafata de teren folosita pentru agricultura organica

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Potrivit datelor Eurostat, in Uniunea Europeana, in anul 2018, suprafata de teren alocata agriculturii organice a fost de 13,4 milioane de hectare, adica echivalentul a 7,5% din totalul suprafetei agricole utilizate. Comparativ cu anul 2012, aceasta reprezinta o crestere de 34%.

Printre statele spatiului intracomunitar, printre ţările cu cele mai mari ponderi a suprafeţelor de teren alocate agriculturii organice, în 2018, se numără Austria (24,1% din totalul suprafeţei agricole utilizate), Estonia (20,6%) şi Suedia (20,3) %), urmată de Italia (15,2%), Cehia (14,8%), Letonia (14,5%), Finlanda (13,1%) şi Slovenia (10,0%).

De asemenea, în restul statelor europene, ponderea suprafeţei de teren alocat agriculturii organice a fost sub 10%. România este pe penultimul loc în UE la această categorie, cu 2,4% din agricultură organică, Malta fiind pe ultimul loc (0,4%). Bulgaria, Irlanda şi Regatul Unit au fiecare 2,6%. Oficiul European pentru Statistică (Eurostat) a precizat că suprafaţa totală este suma „suprafeţei în curs de conversie” şi a „zonei certificate”.

Înainte ca o zonă să poată fi certificată „organică”, aceasta trebuie să fie supusă unui proces de conversie, care poate dura 2-3 ani în funcţie de cultură.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE