Europarlamentar roman sustine cresterea vacilor de carne. De ce este incurajata acum aceasta activitate?

Facebook
Twitter

Europarlamentarul roman, Daniel Buda, a vorbit despre o activitate cu potential in agricultura romaneasca si anume cresterea vacilor de carne, pentru care cererea devine din ce in ce mai mare.

Oficialul a vorbit si despre preturile derizorii oferite de unii cumparatori si despre toate inconvenientele cu care crescatorii de bovine se confrunta, insa a insistat ca aceasta activitate este una care se va dovedi profitabila pe termen lung. Iata opinia europarlamentarului Daniel Buda, publicata pe pagina sa de Facebook.

„Vaca de carne, o optiune tot mai serioasa si mai sanatoasa a fermierilor din Romania! Am mai scris despre aceasta noua optiune a fermierilor din tara noastra, si anume orientarea catre vaca de carne. Fie ca discutam despre vacile din rasele Angus, Limusine, Charolaise si lista ar putea continua, acestea au devenit o realitate incontestabila pe dealurile si uneori pe campiile din Romania unde odinioara vedeai numeroasele turme de oi. Incet, incet, acest sector s-a dezvoltat din ratiuni multiple. De altfel, si “dincolo, in vest”, intalnesti un efectiv de 20-30 de capete de vaci de carne de regula pe langa fermele de oi de lapte. Pentru un simplu motiv dupa cum spuneau fermierii, ca aceste vaci reprezinta “banca mea”. Am nevoie de cateva mii de euro, nu merg la banca, merg si vand 2-3 vaci. Sigur, intr-un sistem bine pus la punct unde se plateste pretul corect. Este un exemplu care ar putea fi urmat si la noi, fara discutie! (…)Complicat insa este cu sectorul vacii de carne din perspectiva preturilor la vanzare a taurasilor ingrasati sau a celor intarcati. Mizerabilul pret oferit de unii impostori de numai 8 lei pe kg la viteii de peste 400 de kg sau 10 lei la cei in jur de 200-250, te face sa intelegi ca “la finalul zilei”  iti poate da cu virgula rau de tot! (…)Mizerabila treaba cu medicamentele din domeniul zootehnic. Mai, mai, ca iti vine sa folosesti apa de ploaie in loc de medicamente ca tot acolo esti din perspectiva efectelor. Adica zero! Macar asa, ti-ar mai ramane niste bani in buzunar. Desigur insa niciun iubitor de animale sau fermier nu prea face asta. In primul rand din respect fata de animale si apoi, se gandeste ca poate, poate isi vor face efectul ca si la fenomenul Placebo. Revenind la situatie actuala, imi spunea un crescator de vaci zilele trecute: „domnu’ europarlamentar, pacat ca vaca de carne nu are pret inca in Romania. 8-9 lei pe kg e bataie de joc la cata faina or mancat taurasii. Stau pe un efectiv de 35-40 de vaci sa le am pentru cand vor veni vremuri mai bune. Romanii nu mananca inca carnea de vita, desi e mai  sanatoasa. (…)Cu toate dificultatile sistemului, ii indemn pe toti cei ce au posibilitatea sa investeasca mai departe in sectorul vacii de carne. La nivelul UE importam inca masiv carne de vita din tarile terte fata de Uniune. Acest lucru ne indreptateste sa credem in potentialul acestei piete.”

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE