Erbicidarea din primăvară asigură evoluția bună a plantelor și facilitează recoltarea

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Una din verigile importante din tehnologia de amplasare și întreținerea culturilor semănate în toamnă este erbicidarea din primăvară, care are ca scop prevenirea apariției și distrugerea buruienilor care infestează culturile.

Buruieni ca volbura sau pălămida impiedică evoluția plantelor din cultură. Buruieni precum romanița sau hrișca urcătoare îngreunează sau chiar fac imposibilă recoltarea cerealelor păioase.

În acest context, specialiștii Alcedo recomandă erbicidele din gama RIVAL erbicidarea din primăvară, și anume: Rival 75 GD, Rival Star 75 GD și Rival Superstar 75 GD. Produsele sunt omologate pentru erbicidarea culturilor de cereale păioase. Aceste produse acționează asupra unui spectru larg de buruieni dicotiledonate anuale și perene.

Efectele sunt observate la 3-4 zile după aplicare, iar distrugerea totală a buruienilor poate dura 15 zile.

În ceea ce privește erbicidul Rival 75 GD (clorsurfuron 75%), acesta este util în culturile de cereale păioase, în doza de 20 grame/ha. Produsul este un erbicid sulfonilureic cu efect rezidual de durată și cu spectru de acțiune împotriva buruienilor dicotiledonate anuale și perene din culturile de cereale păioase și in. Rival 75 GD este preluat de buruieni atât prin frunze, cât și radicular.

În sol, remanența clorsulfuronului este de 4-6 luni, în funcție de doza de aplicare, tipul de sol și condițiile climatice locale, impunându-se restricții la amplasarea culturilor sensibile pe unele terenuri în care reziduurile se pot menține la nivele fitotoxice, mai ales solurile neutre și alcaline, precum și în condiții de secetă prelungită.

Culturile sensibile sunt: sfecla, floarea soarelui, rapița și muștarul.

Perioada optimă pentru erbicidare este atunci când buruienile au 2-4 frunze și maxim 10 cm înălțime, culturile de cereale păioase sunt în faza de înfrățire – formarea primului internod, iar cele de in în faza de brădișor. Dacă la cereale nu se reușește efectuarea erbicidării în perioada optimă, tratamentul se poate face până în faza de burduf.

Eficacitatea produsului nu este influențată de temperaturile scăzute (până la 5°C), ceea ce permite efectuarea tratamentului și în perioadele reci.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE