Emil Dumitru, Pro Agro: Pretul laptelui la poarta fermei este dezastruos pentru fermierul roman

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Cele mai expuse ferme zootehnice la presiunii pietei sunt cele care au intre 3 si 15 capete de bovina, acestea avand dificultati majore in comercializarea laptelui, a afirmat presedintele Federatiei Nationale Pro Agro, Emil Dumitru, in cadrul conferintei “Agri-Business pe profit”

„E un an greu pentru zootehnie, cel putin in ceea ce priveste achizitionarea furajelor, care sunt din ce in ce mai putine si din ce in ce mai scumpe. Practic, marea problema a fermei in Romania se regaseste la exploatatia mica, intre 3 si 15 capete de bovina. Acest sector este cel mai expus presiunii pietei. Pretul la poarta fermei este aproape dezastruos pentru fermierul roman”, a declarat Emil Dumitru.

De asemenea, presedinte Federatiei Nationale Pro Agro a mentionat ca Romania se confrunta cu un deficit de productivitate, in conditiile in care tara noastra beneficiaza de subventii mai mici decat alte state europene.

„Un fermier francez vinde laptele proaspat, la poarta exploatatiei sale, cu 0,38 euro. La noi, in Romania, discutam de un pret mult mai mic, de sub un leu, in conditiile in care avem si subventii mai mici. Exista un deficit clar de competivitate”, a mai precizat Emil Dumitru.

La inceputul lunii septembrie, Comisia Europeana a anuntat un pachet de sprijin in valoare de 500 de milioane de euro pentru a ajuta fermierii din sectoarele lapte si carne, afectati de embargoul rus. Din anvelopa totala, Romania a primit 11,1 milioane de euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE