După eliminarea cotelor de lapte la nivel european, de la 1 aprilie 2015, producătorii mici riscă să intre în faliment, ca urmare a faptului că nu vor mai exista limite cu privire la importuri.
În acest context, Uniunea Europeană trebuie să găsească o formulă adecvată de sprijin, care să cuprindă instrumente care să permită reacții și intervenții rapide pe piață, în cazul unei crize. Aceasta a fost concluzia audierilor care au avut loc ieri la Comisia Europeană, în cadrul Comitetului pentru Agricultură.
În timpul dezbaterilor cu producătorii de lapte, au fost lansate critici dure la adresa Comisiei pentru eliminarea cotelor de lapte, întrucât liberalizarea pieței laptelui va avea un impact negativ mai ales asupra micilor fermieri. Drept urmare, li s-a cerut parlamentarilor europeni să adopte măsuri de sprijin și protejare a micilor producători, mai ales că formele de sprijin care vizează depozitarea privată ar putea conduce la creșterea exagerată a stocurilor, iar perspectivele de export, în contextul embargoului impus de Rusia, nu sunt tocmai roz.
De aceea, mai mulți europarlamentari au susținut ideea unor măsuri prin care fermierii să fie ajutați să devină mai competitivi, precum și de încurajare a exporturilor. O soluție ar fi schemă de creditare pentru exportatori.
Fermierii din zonele defavorizate, cum sunt cele montane, vor fi cei mai afectați de eliminarea cotelor de lapte la nivel european, de la 1 aprilie 2015. Pentru ei, se are în vedere inclusiv aplicarea unor scheme de sprijin. Printre măsurile propuse a fost subvenționarea costurilor de transport a laptelui din fermele montane la centrele de procesare.