Eliminarea cotelor de lapte: 650.000 de ferme și 300.000 de locuri de muncă din procesare sunt amenințate

Facebook
Twitter

Piața europeană a laptelui va fi reglată, pentru prima dată din 1984 încoace, de propriile mecanisme, după eliminarea cotelor de la 1 aprilie 2015.

Cotele de lapte au fost introduse în 1984, când producția a depășit cu mult cererea, iar scopul măsurii a fost de a elimina „munții de lapte praf și unt” din Europa. Acum, se dorește ca prin eliminarea cotelor de lapte, producătorii europeni să fie capabili să acopere cererea tot mai mare de lapte și lactate de pe piețele asiatice și africane. Totuși, în ciuda acestor previziuni optimiste legate de deschiderea de noi piețe și de creșterea mică a producției la nivel comunitar, numeroși fermieri se tem de volatilitatea prețurilor.

Astfel, chiar producătorii au trebuit să respectate cotele de lapte, producția a crescut ușor, iar exporturile la nivel european către state terțe au avansat, ca valoare, cu 95%. Numai exporturile către Coreea s-au dublat în perioada 2010-2014.

Pe de altă parte, eliminarea cotelor de lapte a fost o măsură discutată încă din 2003 și, chiar și dacă această reglementare a fost în vigoare, prețurile s-au redus, după cum remarcă polonezul Czesław Siekierski, președintele comisiei pentru agricultură din Parlamentul European. Numai la nivel național, prețurile au scăzut cu o treime din toamnă și până în prezent.

La nivel european, există circa 650.000 de ferme în care se produce lapte, care este apoi prelucrat de procesatori. În fabrici lucrează circa 300.000 de persoane, iar eliminarea cotelor de lapte ar putea însemna ieșirea de pe piață pentru multe dintre aceste unități și, implicit, concedieri.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE