Efectivele de bovine din tara noastra se reduc drastic. Presedintele ACBCR explica fenomenul

Facebook
Twitter

Efectivele de bovine din tara noastra inregistreaza scaderi continue iar autoritatile nu au reusit sa implementeze o masura viabila prin care sa opreasca sau sa reduca aceasta scadere. Lipsa unei strategii nationale, legislatia defectuoasa sau concurrenta neloiala sunt doar cativa factori care descurajeaza fermierii si ii determina sa renunte la aceasta activitate.

Dumitru Grigorean, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Bovine pentru Carne din Romania confirma ca acest fenomen este real iar printr-o declaratie pe pagina sa de Facebook acesta a explicat care sunt principalele cauze pentru care efectivele de bovine din tara noastra se micsoreaza intr-un mod dramatic.

Conform presedintelui ACBCR, aceasta tendinta este mult mai pronuntata in cazul fermelor mici si a gospodariilor taranesti, ba mai mult, in unele comunitati efectivele de bovine au disparut aproape complet.

Grigorean: ,,vedem din ce in ce mai multe branzeturi fara lapte’’

Unul dintre motivele aduse in discutie de presedintele ACBCR este legat de concurenta neloiala si de existenta pe piata a unor produse alimentare falsificate.

,,Chiar daca de cele mai multe ori este vorba de ingrediente permise, faptul ca nu exista suficiente informatii despre aceste produse influenteaza foarte mult piata produselor “adevarate”, vedem pe piata din ce in ce mai multe branzeturi fara lapte, mezeluri fara carne si carne injectata, care numai carne nu poate fi numita’’, a explicat Dumitru Grigorean pe pagina sa de Facebook.

Legislatia incompleta descurajeaza fermierii

Presedintele ACBCR considera ca legislatia defectuoasa si nearmonizata cu cea a Uniunii Europene a contribuit enorm la reducerea efectivelor de bovine din tara noastra. Politicile restrictive pentru crescatori, limitarea fermierilor in a valorifica direct produsele catre consumatorul final sau restrictiile legate de pasuni, au descurajat crescatorii de bovine din Romania.

,,Chiar daca am asistat in ultimul timp la unele schimbari, putem spune ca in continuare legislatia (si uneori interpretarea acesteia) este restrictiva si nu permite fermierilor sa valorifice direct catre consumator produsele sale, lucru care ar duce la o imbunatatire a situatiei financiare a acestora si ar facilita accesul consumatorilor la produse agroalimentare de calitate’’, mai precizeaza reprezentantul crescatorilor.

Subventia pe pasune acordata mai usor decat cea pentru cresterea animalelor

Grigorean aduce in discutie si mecanismul de acordare a subventiilor si precizeaza ca banii au fost distribuiti in mod preferential, fiind avantajati fermierii care nu detin animale.

,,Daca reamintim aici modul de acordare a pasunilor comunale prin licitatii trucate in mod preferential, precum si faptul ca la acordarea subventiei pentru pasune, sunt avantajati cei care nu detin animale, putem spune ca este mai bine sa renunti la cresterea animalelor, incasand mult mai usor subventia pe pasune’’, a declarat Dumitru Grigorean.

Refuzul crescatorilor de a coopera genereaza o ineficienta economica

Presedintele ACBCR considera ca daca fermierii ar ajunge la un consens si ar infiinta forme de organizare, acestia ar fi mult mai competitivi pe piata si ar putea participa in mod direct la stabilirea politicilor agricole din tara noastra.

,,O mare parte a problemelor enumerate anterior ar putea fi rezolvata daca fermierii ar infiinta si sustine organizatii (cooperative, asociatii, federatii) puternice si reprezentative. Incepand cu modul de abordare si raspunsul autoritatilor la problemele specifice si terminand cu organizarea vanzarii si obtinerea unor preturi rezonabile, toate tin de organizarea si puterea de negociere a fermierilor. Daca vom continua sa lucram separat, individual si de multe ori parca unii impotriva celorlalti, nu avem nicio sansa de a reusi’’, mai spune reprezentantul crescatorilor de bovine.

Dumitru Grigorean este presedintele Asociatiei Crescatorilor de Bovine pentru Carne din Romania si un crescator foarte cunoscut de animale. Direct afectat de inechitatile din acest sector, Grigorean a incercat in repetate randuri sa actioneze ca un reprezentant al tuturor crescatorilor de bovine din Romania si sa ceara solutii autoritilor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE