Efecte spectaculoase ale cercetarii agricole: stafidele care se usuca singure pe butuc

Facebook
Twitter

Cultivarea stafidelor este o activitate care necesita o forta de munca impresionanta angrenata in recoltare si, implicit, costuri ridicate pentru cultivatori.

Un cultivator din Statele Unite, fost angajat al Ministerului Agriculturii, pare sa fi gasit solutia pentru reducerea acestor costuri. David Ramming a dezvoltat mai multe soiuri de stafide, iar in cazul unuia dintre acestea, Sunpreme, a observat ca fructele se usuca singure pe butuc, fara ca acest lucru sa le afecteze calitatea, potrivit scpr.org.

Ramming a descoperit soiul Sunpreme la mijlocul anilor 1990, dupa ce a realizat numeroase incrucisari, din varietati de stafide. Cultivand aceasta varietate, fermierii nu mai au nevoie de la fel de multi lucratori pentru a taia ciorchinii si a-i pune la uscat in tavi speciale.

Cultivatorul american este de parere ca descoperirea sa va avea un mare impact asupra industriei de profil. Pe de o parte, se vor reduce considerabil costurile cu forta de munca. Pe de alta parte, ca urmare a cresterii profitabilitatii, suprafetele cultivate cu stafide nu vor mai scadea din cauza faptului ca fermierii se orienteaza in prezent catre culturi mai profitabile, cum sunt migdalele sau fisticul.

Munca lui David Ramming este continuata in cadrul institutiei americane de catre geneteticianul Craig Ledbetter.

„Practic, industria cultivarii stafidelor doreste sa fie similara celei de cultivare a alunelor, adica sa fie complet mecanizata. Folosind soiul Sunpreme, facem un pas catre acest deziderat”, considera Craig Ledbetter.

Cercetatorii spun ca si in cazul noului soi exista anumite semne de intrebare, ca in cazul altor multor inovatii. Spre exemplu, oamenii de stiinta inca lucreaza pentru a depasi doua probleme. Noi soi de stafide Sunpreme este mai putin pigmentat si nu are o aroma la fel de puternica, comparativ cu varietatile din care a fost obtinut.

Aprofundarea cercetatorilor le da sperante cultivatorilor. Strugurii, inclusiv stafidele, reprezinta a treia cea mai mare cultura din California, generand incasari de aproape 6 miliarde de dolari numai la nivelul anului 2014.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE