DSVSA: mieii de Paste pot fi sacrificati doar la abatoare autorizate. Alte restrictii in ceea ce priveste vanzarea

Facebook
Twitter

Directiile Sanitar Veterinare din mai multe judete ii anunta pe crescatorii de ovine ca sacrificarea mieilor, in urmatoarea perioada, se poate realiza doar in abatoare autorizate, aflate pe raza judetului in care se afla si exploatatiile zootehnice. Acest demers este necesar pentru toti crescatorii care isi doresc sa comercializeze mieii.

Astfel, DSVSA-urile anunta ca „ organizarea si amenajarea locurilor speciale pentru sacrificarea mieilor se va realiza numai in cazul in care exista solicitari scrise din partea unor primarii/prefectura, in baza unei analize detaliate in ceea ce priveste capacitatea de sacrificare a abatoarelor din judet si oportunitatea amenajarii acestor locuri speciale, numai in cazul in care este absolut necesar si situatia o impune tinand cont de urmatoarele aspecte:

Distantele mari fata de abatoarele autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare unde se pot sacrifica ovine;

Numarul mare de miei destinati sacrificarii in aceasta perioada, care trebuie sa fie peste capacitatea de sacrificare proiectata a abatoarelor autorizate sanitar veterinar din vecinatate;

Avand in vedere situatia epidemiologica la nivel national in directia pestei porcine africane (PPA) se vor respecta cu strictete conditiile de biosecuritate privind miscarea animalelor, inclusiv a mieilor”.

Carnea de miel, vanduta doar la cererea consumatorului

Restrictii exista si in ceea ce priveste vanzarii carnii de miel. Aceasta nu poate fi livrata catre alte unitati din domeniul sanitar-veterinar, precum macelarii sau supermarketuri, ci poate fi comercializata doar in urma cererii directe a unui consumator final.

De asemenea, crotaliile mieilor sacrificati vor trebui predate medicului veterinar, in termen de 7 zile de la data sacrificarii.

Mai mult, transportul mieilor dintr-o zona in care exista cazuri de pesta porcina africana la porcii domestici, catre un abator autorizat, este interzisa, mai anunta reprezentantii DSVSA.

Cu toate ca anul trecut crescatorii de ovine si caprine au primit derogare in preajma sarbatorilor pascale, pentru sacrificarea si comercializarea de miei si iezi direct din ferma, pana la aceasta data nu exista informatii despre un astfel de plan, din partea autoritatilor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE