septembrie 24, 2021

Drumul unui producător de brânză la statutul de furnizor de energie verde

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

De mai bine de trei decenii, o familie produce specialități din brânză. Acum, va pune în funcțiune un parc de panouri solare, care va furniza energie electrică întregii comunități locale de grădinari.

Ferma Eichten produce brânzeturi în Chisago, Minnesota. Cum de la an la an costurile cu energia au crescut, proprietarul a căutat soluții de reducere a acestora.

„Factura la electricitate ne-a șocat într-un fel de fiecare dată când am citit-o, așa că am căutat o metodă de a o reduce”, spune Ed Eichten, citat de CBS.

În urmă cu doi ani, Eichten a instalat 160 de panouri solare în spatele casei. Panourile transformă lumina soarelui în electricitate, care este apoi folosită în ferma sa și în unitatea de procesare a laptelui. Astfel, energia produsă de panouri alimentează o parte din utilajele folosite în fabrică, reducând costurile generate de consumul de energie. Ed Eichten spune că instalarea panourilor solare l-au ajutat să reducă aceste cheltuieli cu 500 de dolari pe lună, echivalentul a circa 1.650 de lei.

Pentru că proiectul s-a derulat conform planului, Ed Eichten se gândește să îi ajute și pe alți fermieri. Cu ajutorul unor companii care furnizează sisteme pentru producerea energiei verzi, el va instala alte 3.000 de panouri solare. Energia produsă de acestea va fi suficientă pentru a acoperi necesarul de consum pentru 140 de locuințe din zonă.

Panourile solare sunt achiziționate în leasing. Proprietarul unei locuințe cu un consum mediu va plăti circa 7.000 de dolari (23.000 de lei) pentru un sistem de acest tip, investiție pe care o poate recupera în aproximativ opt ani. Economiile pe care le fac cei care folosesc energie solară se ridică la 24.000 de dolari (aproape 80.000 de lei) într-un interval de 25 de ani.

Și guvernul american federal susține investițiile în energie verde. Atât firmele, cât și persoanele fizice pot beneficia de un credit fiscal de până la 30% din valoarea investiției într-un sistem de panouri solare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE