Experți: Dacă producătorii nu se asociază pentru a se certifica și a cumpăra utilaje, nu au nicio șansă pe piață

Facebook
Twitter

Cercetătorii de la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Industrializarea şi Marketingul Produselor Horticole „Horting” Bucureşti – ICDIMPH sunt de părere că producătorii români nu au nicio șansă în fața competitorilor, dacă nu se asociază pentru a putea investi în tehnologii moderne și obținerea certificărilor necesare comercializării mărfii lor în Uniunea Europeană.

„Există tehnologii care pot simplica foarte mult muncă producătorilor. Pentru cei din sectorul producției de conserve din legume și fructe, există utilaje care pot selecta materia primă în funcție de mărime, culoare, la diferențe de nuanțe aproape insesizabile cu ochiul liber. Aceste tehnologii costă foarte mult, iar dacă nu creează cooperative puternice, producătorii nu au cum să facă profit”, ne-a răspuns inginer doctor Marian Vintilă, directorul științific al Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Industrializarea şi Marketingul Produselor Horticole „Horting” Bucureşti – ICDIMPH, întrebat fiind ce trebuie să facă fermierii și procesatorii mici care obțin produse tradiționale sau ecologice, pentru a câștiga mai bine.

Totodată, cercetătorul specializat în tehnologii de procesare a legumelor și a fructelor spune că este nevoie de parcurgerea unui drum lung de la dorința de a vinde în Europa și până la realizarea primelor exporturi.

„În prezent, avem un singur produs pentru care a fost creat un standard recunoscut, respectiv magiunul de prune. Această reușită a fost posibilă datorită insistențelor și lupte doamnei Bibiana Stanciulov. Acum, magiunul de Topoloveni a obținut un milion de euro de la Uniunea Europeană pentru a fi promovat în afara comunității, ceea ce este o reușită remarcabilă. Asemenea standarde nu se pot crea dacă producătorii nu cer ca ele să fie realizate. Întregul proces de standardizare este îndelungat și costisitor. La magiun, a durat mai mult de un an și jumătate”, ne-a explicat Marian Vintilă.

Mai mult decât atât, producătorii trebuie să aleagă cu grijă furnizorii de puieți sau răsaduri, recomandă directorul general al Horting, domnul inginer Marian Bogoescu.

„Am fost chemat în instanță ca expert tehnic în cadrul unor procese intentate de fermieri furnizorilor care le-au vândut sămânță din import, dar care, în condiții de stres specifice României, nu au avut rezultatele promise. Nici nu are cum să fie obținut același randament în România cu sămânță de grâu adusă din Germania, pentru că sămânța a fost adaptată pentru condițiile din acea țară. La noi, avem grâul de la Fundulea, care poate acoperi întregul necesar de sămânță”, ne-a precizat Marian Bogoescu.

Specialiștii de la Horting oferă consultanță fermierilor și procesatorilor, atât în ceea ce privește tehnologiile de cultură, cât în referitor la tehnologiile necesare producerii de conserve. Mai multe informații despre serviciile și produsele Horting puteți afla de AICI.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE