Drepturile fermierilor, consfințite prin Constituție

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Într-un stat agrar, pare cel puțin ciudat să se discute despre introducerea în Constituție a unui amendament care să consfințească dreptul fermierilor de a cultiva terenul sau de a crește animale.

Însă, producătorii din statul american Missouri au ajuns la concluzia că modificarea legii fundamentale este absolut necesară, în contextul în care tot mai multe voci protestează împotriva agriculturii intensive.

„Dacă te uiți de la un capăt la altul al țării, vei vedea că sunt foarte multe inițiative menite să blocheze activitatea fermierilor, care să ne spună cum să facem agricultură. Acest amendament nu va modifica reglementările pe care le respectăm azi și nu poate schimba legea federală. Încercăm doar să blocăm inițiativele care vor să limiteze posibilitatea fermierilor de a folosi noile tehnologii”, spune Blake Hurst, președintele unei asociații a producătorilor din Missouri, citat de New York Times.

La rândul lor, criticii agriculturii intensive susțin că, dacă acest amendament va fi adoptat, nu vor mai putea fi condamnate persoane pentru că nu au respectat normele privind bunăstarea animalelor și că se deschide cutia Pandorei în ceea ce privește utilizarea organismelor modificate genetic. Printre cei care critică amendamentul se numără atât activiști de mediu, pentru protecția animalelor, dar și mici fermieri, care s-au orientat către agricultura ecologică.

„Nu suntem împotriva fermierilor sau a creșterii animalelor. Tot ce vrem este ca aceste animale să fie tratate omenește și îngrijite”, a spus Kathy Warnick, președinta unui ONG, citată de CBS.

Unii politicieni și avocați s-au pronunțat cu privire la impactul legal pe care îl va avea noul amendament. Unii susțin că adoptarea amendamentului nu va produce efecte juridice și că întreaga tevatură din jurul lui nu este decât o pierdere timp. Alte voci spun că amendamentul este formulat vag și lasă loc la numeroase interpretări.

Statul Missouri se numără printre cei mai mari producători din Statele Unite de carne de vită, porc și curcan. Pe segmentul vegetal, cea mai importantă cultură este cea de soia, urmată de porumb. La nivel federal, Missouri ocupă locul al șaptelea în rândul cultivatorilor de soia.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE