Moștenind meseria din tată în fiu, argeșeanul Nicu Nicolescu a profitat de beneficiile internetului, pentru a găsi noi clienți în toată țara. Însă, evaziunea îi roade afacerea.
În urmă cu câțiva ani, erau doar câteva anunțuri pe internet postate de producătorii de butoaie, iar cei care se promovau astfel aveau mai mulți clienți față de competitorii lor. Astăzi, dogăritul a intrat în era digitală. La o simplă căutare pe internet găsim aproape 300.000 de rezultate cu anunțuri de vânzare pentru butoaie, în mai puțin de o secundă. Pentru argeșeanul Nicu Nicolescu, creșterea numărului de anunțuri de acest tip a generat și o scădere a comenzilor.
„Circa 50% din vânzări le facem din anunțurile de pe internet. La început, acum doi-trei ani, eram doi de la noi din zonă și eram șefi. Acum, sunt multe anunțuri și nu mai merge la fel. Nu se mai poate trăi doar din dogărit. Italienii și nemții se respectă și își și permit să țină vinul la învechit în butoaie de lemn. La noi se folosesc butoaie din fibră, greu mai prinzi o comandă de la un producător mai măricel”, a declarat Nicu Nicolescu, pentru stiriagricole.ro.
Argeșeanul vinde aproximativ 100 de butoaie pe an. Pentru a compensa scăderea veniturilor ca urmare a reducerii vânzărilor de butoaie, dogarul Nicu Nicolescu a început să producă mobilier rustic, iar mesele, scaunele sau dulapurile sale se vând bine, principalii clienți fiind pensiunile agroturistice și restaurantele cu specific românesc. Afacerea ar merge și mai bine, dacă ar găsi oameni calificați, care să se ocupe de dogărit, iar el să poată căuta clienți noi.
„Vindem pe marginea drumului, pentru că taxele de acces în piețe sunt mari. În una din piețele din București, taraba cu chitanță e 1.000 de euro pe lună. Ca să faci bani trebuie să mergi să cauți clienți, dar eu trebuie să lucrez, pentru că în atelier suntem numai trei oameni. Ca să poți vinde într-un lanț de magazine cu mobilă, trebuie să poți livra cantități mari, constant, iar eu nu pot. Nici nu prea poți să te asociezi, ca să intri în rețelele acestea, deoarece nu știi sigur dacă asociatul livrează marfa la standardul de calitate impus și te faci de râs”, a precizat argeșeanul Nicu Nicolescu, pentru stiriagricole.ro.
O altă problemă a dogarului din satul Jupânești, comuna Cosești, este concurența neloială.
„La noi suntem 30-40 de producători care luăm lemnul cu acte și vindem cu factură și alții 70 care lucrează fără acte. Prețul meu nu poate fi la fel de mic ca și al lui, pentru că eu plătesc taxe. Legea ar trebui să fie mai dură, ca să descurajeze vânzarea la negru”, spune Nicu Nicolescu, pentru stiriagricole.ro.
Argeșeanul produce butoaie din lemn cu o capacitate de la 2 la 1.000 de litri, pe care le livrează cu garanție, prin firmede curierat rapid.