DNA cere ridicarea imunitatii ministrului Agriculturii. Pentru ce suspiciuni se cere urmarirea penala?

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, este acuzat de DNA de abuz in serviciu in ceea ce priveste trucarea unui concurs de angajare.

Procurorul sef DNA, Crin Bologa, a transmis procurorului general al PICCJ referatul in vederea sesizarii Camerei Deputatilor pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale fata de ministrul agriculturii, care este si deputat.

DNA il acuza pe Adrian Chesnoiu de:

– abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit

– instigare (sub forma participatiei improprii) la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informatii ce nu sunt destinate publicitatii, in scopul obtinerii pentru altul de foloase necuvenite (patru infractiuni).

Citeste si: Cine va fi ministru al Agriculturii, dupa demisia lui Adrian Chesnoiu?

Solicitarea Directiei Nationale Anticoruptie referitoare la efectuarea urmaririi penale fata de Chesnoiu a fost facuta deoarece exista aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:

”In perioada 09 februarie – 11 aprilie 2022, ministrul ar fi determinat o persoana din subordine, la vremea respectiva membru in mai multe comisii de examinare, sa-i furnizeze unui coleg (persoana de incredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi sustinute cu ocazia organizarii a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, sef serviciu, director executiv adjunct si director executiv ai unor directii judetene”, precizeaza DNA.

Subiectele respective ar fi ajuns ulterior la patru candidati „agreati” dintre care, in urma sustinerii probelor scrise si orale, doar trei au promovat concursurile respective.

La interventia directa a ministrului, in cazul unuia dintre candidati, membrii comisiei ar fi fost nevoiti sa-l promoveze pe acesta in conditiile in care nu obtinuse un punctaj corespunzator.

Ca urmare a acestui demers, persoana respectiva a fost numita in functia de sef serviciu, obtinand pana in prezent venituri salariale in valoare de 33.782 lei.

++++

Intr-o reactie pe Twitter, presedintele interimar al USR, Catalin Drula, i-a transmis premierului Nicolae Ciuca „sa bata din calcaie si sa-l demita instantaneu” pe Adrian Chesnoiu, adaugand ca USR va vota pentru ridicarea imunitatii acestuia.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE