Distribuitorii de produse agricole nou-înființați au derulat afaceri de 1,7 miliarde de lei

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Distribuitorii autohtoni de produse alimentare, agricole și diverse au generat în 2012 o cifră de afaceri totală de 100 miliarde de lei și 120.784 de locuri de muncă, potrivit unui studiu realizat de Coface pe un eșantion de peste 27.000 de firme din domeniu.

Companiile din această categorie dețin o pondere de 9,4% din cifra de afaceri și 3% din efectivul de salariați al tuturor firmelor considerate active  la nivelul întregii economii. Cu toate acestea, analiza Coface arată că aceste firme nu au avut o dezvoltare calitativă în perioada 2011-2012. Corelând evoluția cifrei de afaceri și a profiturilor nete cu gradul de lichiditate și fluxul de numerar al companiilor de distribuție și intermedieri în vânzarea produselor alimentare, agricole și diverse, Coface arată că dezvoltarea comercială a acestora din perioada 2011 – 2012 nu a fost una calitativă din punctul de vedere al veniturilor, acestea prezentând volatilitate și un grad redus de persistență monetară. Astfel, 8 din 10 companii de distribuție care au înregistrat profit în anul 2012 au, în același timp, un flux de numerar negativ sau insuficient, comparativ cu valoarea datoriilor pe termen scurt, prioritizând rezultatul comercial în daună celui prudențial. În schimb, doar 10% din totalul companiilor celor trei domenii ale comerțului cu ridicata, care au pierderi, au prezentat o lichiditate suficientă pentru acoperirea datoriilor curente.

„Se poate astfel aprecia că pentru companiile din domeniile analizate, o pierdere operațională este echivalentă, în proporție de 90%, cu apariția unor probleme de lichiditate, în timp ce raportarea unor profituri nu ar trebui să fie suficientă pentru garantarea unor credite comerciale sau expuneri de risc, deoarece în proporție de 80% aceste profituri nu sunt monetare”, se mai arată în studiul citat.

De asemenea, 80% din totalul firmelor de distribuție analizate care au raportat o cifră de afaceri în creștere, întâmpină în realitate probleme de lichiditate.

Cele mai păguboase strategii le-au aplicat distribuitorii de produse alimentare, băuturi și tutun, care înregistrează cel mai ridicat grad de îndatorare, de 82%, și cea mai redusă capitalizare, de 16%, și produse diverse, care au cea mai mare durată de încasare a creanțelor, respectiv 124 de zile. În schimb, rata profitului net obținută de distribuitorii de produse agricole a crescut de la 0,75% în 2011 la 0,87% în 2012.

În mod natural, apariția unor astfel de dezechilibre la nivelul situației financiare a atras și alte consecințe negative pentru companiile din acest segment al comerțului cu ridicata, astfel că  6.143 dintre cele 27.645 de firme considerate active la sfârșitul anului 2012 (22% din total) au ieșit din funcțiune pe parcursul anului 2013, aflându-se fie în diferite stadii ale procedurilor de insolvență, lichidare sau dizolvare, fie în întrerupere temporară de activitate. Numărul și calibrul firmelor care si-au incetat activitatea a fost mai mare decat al companiilor nou infiintate în perioada 2011 – 2012 (5.126 de firme), astfel că la nivelul întregului segment de distribuitori considerat, au fost pierdute 1.137 de locuri de muncă și 5,8 milioane lei cifră de afaceri.

„Dezechilibrul apărut prin ieșirea din funcțiune a unui număr relevant de firme a fost generat în mare parte de distribuitorii produselor alimentare și diverse. La nivelul acestora, dinamica ieșiri – intrări de companii s-a soldat cu un rezultat puternic negativ (pierderi de 1.890 de locuri de muncă în segmentul alimentar, băuturi și tutun și respectiv 2,1 miliarde de lei cifră de afaceri în segmentul diverse), în timp ce distribuitorii produselor agricole au avut o contribuție pozitivă la regenerarea sectorului, firmele nou înființate aducând un excedent de 243 de locuri de muncă și peste 1,7 miliarde de lei cifră de afaceri”, se arată în analiza Coface.

Cu toate că doar 3% dintre distribuitorii analizați înregistrau la 31 decembrie 2013 datorii la bugetele de stat, atât valoarea totală a acestor datorii, cât și valoarea medie a datoriei per companie au înregistrat creșteri semnificative față de perioada similară a anului trecut (de 74% și respectiv de 94%). Această tendință este contrară celei înregistrate la nivelul tuturor firmelor din România, unde se constată o reducere importantă a datoriilor pe fondul intensificării eforturilor de colectare a veniturilor bugetare din ultimii ani.

Totodată, 22% dintre companiile de distribuție care au fost verificate de Coface România (711 din 3.164) apar înregistrate la Centrala Incidentelor de Plăți a BNR (CIP) cu cel puțin un incident de plată în perioada 2006 – 2013, generând astfel 26.729 de incidente (CEC-uri și bilete la ordin refuzate la plată), cu o valoare totală a sumei refuzate de 848,4 milioane de lei.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE