Director ANZ: situatia bivolilor din Romania este una dezastruoasa

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Vaida Bela, directorul ANZ a declarat ca situatia bivolilor este una dezastruoasa la nivel national  si ca exista chiar riscul ca aceasta specie sa dispara complet, noteaza Agerpres.

„Daca Salajul era fruntas la nivel national in numarul de bubaline si Romania era o tara cu un efectiv mare de bubaline, in momentul de fata sunt undeva la 13.000 de capete de bivoli, ceea ce este dezastruos pentru aceasta specie si rasa. (…) Este o specie autohtona de care, daca nu ne vom ingriji, in cativa ani poate sa dispara ca si rasa recunoscuta la nivel mondial”, a precizat Vaida Bela.

Potrivit directorului, primul pas pentru restaurarea populatiilor de bivoli este monta naturala, care necesita bonitarea taurilor de bivoli, dupa care sa fie autorizati zootehnic si veterinar.

Un al doilea pas pe care ANZ vrea sa-l faca este dezvoltarea unui centru de recoltare si congelare a materialul seminal, la statiunea de la Sercaia.

Directorul ANZ a precizat ca, in paralel, este nevoie de masuri de sprijin atat din fonduri europene, cat si din fonduri nationale, pentru crescatorii de bivoli.

Vaida Bela a mai declarat ca in prezent, agentia pe care o conduce se afla intr-un amplu proces de reorganizare, atat in ceea ce priveste incheierea de noi protocoale de colaborare cu statiunile de cercetare din domeniile zootehnice cat si diversificarea activitatilor de ameliorare si reproductie in zootehnie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE