Ministerul Fondurilor Europene doreşte să reducă birocraţia din procesul de accesare al fondurilor europene, astfel că documentele vor putea fi depuse doar în format electronic, din 2016.
„Din 2016 nu vor mai fi primite documente pe hârtie. Nu se mai primesc documente pe hârtie în relaţia dintre stat şi beneficiari. Vor fi folosite numai documente în format electronic. Trebuie să facem totul ca beneficiarii să nu mai simtă nici o povară. Vrem un sistem cât mai simplificat, cu reguli cât mai simple, dar foarte clare”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, într-o conferinţă pe tema absorbţiei fondurilor europene.
În acest context, Guvernul ar trebui să accelereze implementarea proiectelor de construire a reţelelor de conectare la internet, potrivit comisarului european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş. În acest scop, forurile europene au alocat României 100 milioane de euro pentru broadband în mediul rural, în aşa fel încât, până în 2015, România să aibă bandă largă la ţară.
„40% dintre români nu au folosit niciodată internetul, o mare parte în mediul rural. Cu toate acestea, România este a doua ţară în lume în privinţa vitezei Internetului. Deci, avem un potenţial, dar avem şi o mare parte din populaţie care nu a folosit niciodată acest instrument. În mediul rural, nu e suficient să produci, ci şi să ştii să vinzi, iar internetul este o cale foarte importantă de a face acest lucru”, a explicat Dacian Cioloş.
Un exemplu pentru cât de important a devenit internetul pentru valorificarea produselor agricole îl reprezintă numărul tot mai mare al fermelor care se promovează online. De exemplu, crescătorii de capre îşi vând laptele cu ajutorul anunţurilor postate pe internet.