Din 2015, doar fermierii activi vor primi subvenții

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Începând cu anul 2015 este necesar ca orice fermier înregistrat în baza de date APIA să poată dovedi calitatea de fermier activ pentru a obține plăți pe suprafață în conformitate cu prevederile europene.

„În perioada următoare Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va reglementa prin act normativ definiția fermierului activ, cât și inactiv, urmând a se stabili situațiile care duc la neîndeplinirea criteriilor de eligibilitate pentru a putea beneficia de plata subvențiilor pe suprafață”, a precizat APIA într-un comunicat.

Reacția agenției de plăți vine în contextual în care Patriarhia Română a arătat că APIA nu poate refuza statutul de fermier activ unităţilor bisericeşti care deţin în proprietate şi cultivă terenuri agricole. Potrivit APIA, un număr de 2.315 instituţii de cult, care deţin sau administrează o suprafaţă de peste 23.000 de hectare de teren agricol, pentru care au primit anul trecut subvenţii de aproape 5 milioane de euro, vor trebui să demonstreze, pentru a mai primi bani, că sunt „fermieri activi” şi că lucrează terenul.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE