Dezastru in tara: culturi, livezi si podgorii distruse de grindina, ploi si vijelii

Facebook
Twitter

Mii de fermieri si-au vazut distrusa munca de o viata in urma furtunilor si a caderilor masive de gheata care s-au abatut asupra livezilor, culturilor si podgoriilor din tara.

Potrivit Inspectoratului de Stat pentru Situatii de Urgent, mii de familii au ramas fara curent electric, in urma furtunilor care au loc in ajunul sarbatorii Sfintilor Imparati Constantin si Elena.

O mare parte a tarii s-a aflat sub avertizare de cod galben sau portocaliu de furtuni, ploi, vijelii si inundatii. In judete ca Arges, oamenii spun ca pamantul nu a fost atat de alb nici macar in timpul iernii, caaci nu a nins deloc. Insa, acum, grindina a albit gradinile si a distrus livezile limitrofe localitatilor Mioveni si Darmanesti. Aceeasi drama s-a repetat si in judetul Valcea. In judetul Gorj, apele au maturat campurile.

Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA) a emis o atentionare Cod galben de inundatii pe urmatoarele cursuri de apa: Mures – afluentii de stanga aferenti sectorului aval confluenta Tarnave – amonte S.H. Branisca (judetele Sibiu, Alba si Hunedoara), Bega – bazin superior amonte S.H. Balint (judetul Timis), Timis – bazin superior amonte S.H. Lugoj, Poganis – bazin superior, Barzava, Moravita, Caras, Nera (judetele Timis si Caras Severin), Cerna (judetele Gorj si Caras Severin), afluentii mici ai Dunarii aferenti sectorului amonte S.H. Calafat (judetele Caras Severin, Mehedinti si Dolj), Desnatui (judetele Mehedinti si Dolj), Jiu – bazin amonte S.H. Podari (judetele Hunedoara, Mehedinti, Gorj si Dolj), Olt – afluentii aferenti sectorului aval confluenta Homorod (judetele Brasov, Sibiu, Arges, Valcea, Gorj, Dolj si Olt), Calmatui (judetele Olt si Teleorman), Vedea – bazin superior si afluenti bazin mijlociu si inferior (judetele Arges, Olt si Teleorman), Arges – bazin superior si afluenti bazin mijlociu si inferior (judetele Arges, Dambovita, Giurgiu, Teleorman si Ilfov) si Ialomita – bazin superior si afluenti bazin mijlociu si inferior (judetele Prahova, Dambovita, Ialomita si Buzau). Atentionarea este in vigoare pana vineri, la ora 10:00.

Duminica, furtunile se vor intoarce in majoritatea regiunilor, cu exceptia celor sud-estice.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE