Managementul electronic al fermei de vaci de lapte

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Un proprietar de fermă de vaci de lapte din sudul Estoniei controlează activitatea întreprinderii cu ajutorul computerului.

Din fața calculatorului, prin sistemul Dairy Herd Management, proprietarul  poate vedea în regim online cât lapte s-a muls de la fiecare vacă, grăsimea laptelui, nivelul hormonilor în lapte, perioadele de gestație a fiecăreia, în care ocol trebuie să se afle fiecare dintre ele, de aici se schimbă cu un simplu mouse direcțiile în care se mișcă după mulgere, cât și când să mănânce, când aparatele pentru evacuarea deșeurilor funcționează etc, scrie ambasadorul Republicii Moldova în Estonia, Victor Guzun, pe blogul său.

Vacile sunt mulse exclusiv automat de 7 roboți, achiziționați de la firma DeLaval, care semnalizează prin SMS proprietarul despre eventualele probleme. Calitatea laptelui este permanent controlată, stabilă, iar o vacă poate produce în medie 10 tone de lapte pe an.

În total, la această fermă cu 700 animale lucrează 15 persoane, dintre care 7 la pregătirea nutrețului obținut de pe cele peste 1.400 hectare exploatate. Circa 75% din cerealele produse se vând, aducând un supra-profit fermei.

Întreaga activitate a fermei de vaci poate fi urmărită de proprietar în orice moment, de la amplasarea și activitatea pe care o derulează oricare din utilajele mobile costisitoate, prin sisteme GPS. Proprietarul știe câte nutrețuri, cereale, minerale, diverse adaosuri alimentare i-au rămas în stoc și mișcarea lor pe teritoriul fermei, cum funcționează instalațiile de amestec și distribuire.

Practic, la toate fazele construcției fermei, utilajului și parcului impresionant de mașini agricole au fost folosiți bani din proiecte europene.  La dezvoltarea fermei de vaci au contribuit și subvențiile.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE