Desertificarea si seceta – doi dusmani impotriva carora se face prea putin in Romania

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Pe 17 iunie este marcata ”Ziua mondiala pentru combaterea desertificarii si a secetei”. Cu aceasta ocazie, Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania – LAPAR atrage atentia asupra acestor fenomene periculoase care afecteaza grav agricultura nationala.

Romania este unul dintre statele Uniunii Europene grav afectate, cele mai lovite de desertificare fiind sudul Campiei Romane, Dobrogea si sudul Moldovei. Numai in judetul Dolj, solurile nisipoase reprezinta mai mult de 100.000 de hectare, iar in fiecare an suprafata acoperita de nisipuri creste cu mai mult de 1.000 de hectare, dupa constatarile fermierilor si specialistilor. Iar acest lucru este intarit si de cercetarile expertilor Uniunii Europene, care arata ca in Romania situatia este critica la granita cu Bulgaria.

Uniunea Europeana nu are la ora actuala o strategie comuna pentru combaterea desertificarii, desi fenomenul afecteaza grav si Spania, Portugalia, Italia, Cipru, Grecia si Bulgaria; cercetari de ultima ora arata ca, in comparatie cu datele din 2008, desertificarea s-a accentual in aceste tari, inclusiv in Romania, cu pagube economice considerabile si probleme pentru mediu.

Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania – LAPAR atrage din nou atentia asupra situatiei dezastruoase din asa numita ”Sahara a Olteniei” (zona cuprinsa intre Corabia, Calafat si Craiova), provocata de taierea perdelelor de padure, care opreau aridizarea solului. Amintim ca acum 50 de ani padurile reprezentau 12% din suprafata judetului Dolj, iar la ora actuala putem vorbi de numai 7 procente, mai grav fiind ca aceasta suprafata este in constanta scadere.

De aceea Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania – LAPAR solicita, din nou, interventia statului, prin institutiile sale specializate, alaturi de actiuni concrete ale fermierilor, in vederea stoparii extinderii desertificarii in Romania.

Solutiile pentru combaterea acestui fenomen sunt putine, dar exista, intre acestea numarandu-se infiintarea de perdele de protectie si impaduriri in zonele afectate. Este nevoie si de sustinerea financiara a fermierilor, acestea fiind actiuni posibile in plan national. De asemenea, Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania – LAPAR considera ca este nevoie de eforturi sustinute din partea Romaniei pentru a determina, la nivel european, initierea unei dezbateri reale care sa permita punerea la punct a unui plan comun de combatere a desertificarii, inclusiv alocarea de fonduri pentru acest domeniu.

Initiativa vine in intampinarea dorintei Uniunii Europene de a pune in practica o agricultura mai prietenoasa cu mediul si de combatere a efectelor negative ale activitatilor umane.

Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania – LAPAR isi arata disponibilitatea de a fi parte a acestor demersuri si dezbateri, punand la dispozitie inclusiv experienta membrilor sai din zonele afectate de desertificare. Asa cum amintesc expertii Organizatiei Natiunilor Unite, este nevoie de constientizarea publica, iar oprirea degradarii terenurilor este realizabila prin rezolvarea problemelor, implicarea puternica a comunitatii si cooperarea la toate nivelurile.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE