Deparazitarea interna si externa la animale. Perioade optime, medicamente si moduri de administrare

Facebook
Twitter

Primavara se apropie iar gospodarii se pregatesc deja de activitatile specifice sezonului. Aceasta este perioada in care se curata livezile, gradinile, curtile si se scot stupii de la iernat. Tot in aceasta perioada se intinereste si vita-de-vie, careia i se vor taia coardele si afana solul.

De asemenea, martie este si luna in care vom scoate animalele de la iernat, pentru a le pregati de noul sezon. Totusi, inainte de asta va trebui sa ne ocupam de curatenia curtii in care vor locui animalele. Putem incepe prin a indeparta resturile de vegetatie si dezinfecta toate suprafetele. Atentie insa la substantele folosite si la concentratiile indicate de producator.

In ceea ce priveste animalele, fiecare specie va avea nevoie de un tratament special, in functie de sensibilitatea si specificul fiecaruia. In cele ce urmeaza va vom arata care sunt pasii de urmat, pentru a pregati animalele din gospodarie de primavara.

1) Porcii

Desi porcii sunt mai putin pretentiosi decat restul animalelor, acestia vor avea totusi nevoie de un minim de confort. Adapostul porcilor trebuie sa indeplineasca anumite conditii, pentru a le asigura acestora un spatiu suficient, curatenie, caldura si aer curat.

Deparazitarea de primavara este un alt aspect extrem de important, pentru  a asigura dezvoltarea corespunzatoare a porcinelor si pentru a-i feri de boli. Cele mai indicate solutii de deparazitare sunt  ROMOXIBEN­DAZOL comprimate, pulvis si ROMIVERMECTIN, solutie injectabila.

2) Caini si pisici

Inceputul primaverii este si sezonul in care animalele noastre de companie sunt cele mai predispuse la contractarea de paraziti. Chiar daca nu prezinta simptome vizibile, animalele vor trebui tratate preventiv, pentru a ne asigura ca nu au paraziti ascunsi si pentru a le intari sistemul imunitar.

Cele mai utilizate tratamente pentru caini si pisici sunt cele de deparazitare externa (purici, dermat capuse) dar si interna (ascarizi, tenii, coccidii). Pet shop-ul Mobile Pet ne pune la dispozitie o gama larga de tratamente pentru caini si pisici, care se vor dovedi extrem de utile in deparazitarea acestora dar si o serie de calmante pentru caini,  care ii vor ajuta sa depaseasca astenia de primavara.

3) Pasari

Pasarile de curte sunt expuse multor boli odata cu venirea primaverii. Mediul in care traiesc este unul propice dezvoltarii patogenilor, care se pot transmite tuturor pasarilor din curte. Pentru prevenirea acestor boli este necesar sa dezinfectam tarcul/cotetul care adaposteste pasarie si sa ne asiguram ca acestea traiesc intr-un mediu curat.

Simptomele care indica infestarea la pasari sunt: apatia, lipsa poftei de mancare sau penaj dezordonat, iar in cazul in care boala este deja prezenta, va fi necesara sacrificarea tuturor pasarilor si dezinfectarea totala a curtii. Totusi, pentru a preveni acest lucru, veterinarii recomanda vaccinarea, inca din primele zile de primavara.

4) Bovine, ovine, caprine si cabaline

La aceste specii, deparazitarea de primavara se face cu doua saptamani inainte de scoaterea lor la pasunat si se vor utilza urmatoarele produse: pentru cabaline, suspensii orale de ECVIROM si ECVIROM I; pentru rumegatoare (bovine, ovine, caprine), suspensiile orale de FASCIOCID, ROMBEN­DAZOL 2,5%, ROMBENDAZOL 10%, ROMFENBENDAZOL, ROMBENDAZOL PLUS sau solutiile injectabile ROMAVERMECTIN PLUS si ROMIVERMECTIN. Actiunea de deparazitare va trebui intreprinsa de patru ori pe an.

De asemenea, tot primavara va trebui sa se faca si vaccinarea contra antraxului, care este obligatorie la rumegatoare si inclusa in Programul Strategic. Pentru a va asigura ca animalele sunt ferite de orice boala sau afectiune, solicitati medicului veterinar informatii cu privire la toate vaccinurile de primavara necesare la rumegatoare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE