Delta din Carpaţi și rețetele tradiționale ale pescarilor din Țara Bârsei

Facebook
Twitter

Compania Doripesco a reușit să îmbine creșterea controlată a peștilor cu protecția mediului cu prepararea bucatelor tradiționale și activități turistice dedicate atât profesioniștilor, cât și amatorilor de buna dispoziție.

Delta din Carpaţi este arie naturală protejată, sit Natura 2000 şi singurul Sit Ramsar din Regiunea 7 Centru, care se întinde pe o suprafață de 415 ha de luciu de apă, stufăriş, canale, pâraie, mlaştini, pajişti umede şi inundabile, loc în care trăiesc peste 200 specii de păsări sălbatice, dintre care unele protejate, incluse în convenţii şi directive internaţionale (Convenţia de la Berna, Directiva Păsări a UE), precum: stârcul pitic, stârcul roşu, barza neagră, raţa roşie, eretele de stuf, cresteţul pestriţ sau cristelul de câmp etc. An de an, aici revin pest 20.000 de păsări de apă.

În acest peisaj desprins parcă din vremuri de demult, Doripesco a pus bazele unei afaceri în armonie cu natura: peştele trăieşte în mediu natural controlat, cu vegetaţie acvatică, stuf, păsări şi animale de apă, şi este hrănit cu cereale de cea mai bună calitate. Doripesco nu realizează o cultură intensivă a peştelui şi nu utilizează în procesul de creştere hrană granulată, ci doar cereale.

Din Delta din Carpaţi, peștele ajunge în secția de procesare a Doripesco în cel mult trei ore. În plus, de la recepţie şi până la obţinerea produsului finit se urmăreşte să nu se depăşească timpul de 72 ore, asigurându-se prospeţimea produsului, continuitatea şi uniformitatea calităţii şi siguranţei alimentare. În prezen, compania derulează un proiect cu fonduri europene în vederea modernizării secției de procesare.

Din peștii prinși se obțin preparate preătite după rețete tradiționale din Ţara Bârsei. Aici, pescuitul este o activitate milenară, iar peştele era consumat în stare proaspătă sau conservat prin sărare şi afumare, constituind o delicatesă pentru mesele festive. Preluând reţetele aduse pe meleagurile noastre în epoca fanariotă de ruşii lipoveni, sau pe cele aduse de saşi, Doripesco a devenit prima companie producătoare de peşte şi produse procesate din peşte, care are atestat de produse tradiţionale. Cele opt produse cu atestat tradiţional, realizate după reţete tradiţionale din Ţara Bârsei, sunt: Icrele de crap  Doripesco, Novacul afumat din Ţara Bârsei, Păstrăvul afumat, Păstrăvul ardelenesc, Rulada Păstrăvarului, Batogul de Novac, Bagheta Doripesco şi Pastrama Pescărească.

Pentru pescari și cei care vor doar să se bucure de liniștea și frumusețea naturii, Doripesco a dezvoltat o bază de agrement. Baza Vadu Roşu, cu o densitate piscicolă de excepţie, oferă atât bălţi de pescuit în sistem tradiţional, cât şi bălţi destinate pescuitului sportiv („prinzi şi eliberezi”). Fiind înconjurată de munţi, Balta 4 este una dintre cele mai importante bălţi competiţionale din România. În anul 2012, pe Balta 4 s-a înregistrat şi recordul mondial şi naţional de 24744,80 kg peşte prinse de 24 de echipe, în 96 de ore (locul I pescuind 2276,91 kg/96 ore). De asemenea, în afara concursurilor destinate profesioniştilor, pe această baltă se organizează renumitele concursuri tematice, destinate atât pescarilor de crap, cât şi celor de staţionar, unele dintre ele ajungând deja la a şasea ediţie: ”O copcă, un vin fiert, EU şi un răpitor”, Cupa ”Tată & Fiu”, Cupa “Soţ & Soţie”, concursul de pescuit sportiv şi artă culinară cu specific pescăresc “Dor de Peşte”.

Birdwatching-ul este o activitate de recreere şi relaxare des întâlnită în Occident, care începe timid să-şi facă simţită prezenţa şi în ţara noastră. În Delta din Carpaţi pot fi observate specii unice în Transilvania, cum sunt barza neagră, egreta mare, gârliţa mare, călifarul alb, chirighiţa neagră. Doripesco dispune și de trei unități turistice.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE