Declinul insectelor polenizatoare ameninta sistemul agricol mondial

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Insectele polenizatoare, in special albinele, se confrunta in prezent cu amenintari fara precedent, lucru care va afecta tot mai mult sistemul agricol mondial, scrie publicatia Euractiv.

Potrivit unui studiu realizat de Platforma interguvernamentale privind biodiversitatea si ecosistemele (IPBES) din Malaezia, albinele polenizeaza mai mult de trei sferturi din cele mai populare culturi. Aceste culturi acopera circa o treime din totalul terenurilor agricole.

Se estimeaza ca actiunea polenizatorilor naturali, la nivel mondial, produce anual intre 200 si 570 de miliarde de dolari.

Studiul realizat precizeaza de asemenea ca dependenta agricultorilor moderni de polenizatori a crescut cu peste 300% in ultimele decenii.

Declinul familiilor de insecte polenizatoare, in special al albinelor, are la baza mai multe cauze, cele mai raspandite fiind deterioararea habitatului, utilizarea pe scara larga a pesticidelor (in special a neonicotinoidelor), speciile invazice, precum viespii din Asia, sau chiar schimbarile climatice.

Studiul IPBES mai mentioneaza ca utilizarea anumitor erbicide reduce diversitatea de flori si plante dintr-un anumit areal, fapt care se traduce printr-o diminuare consistenta de hrana pentru polenizatori.

Specialistii sustin ca declinul polenizatorilor naturali ar putea fi diminuat prin sprijinirea sistemele ecologice, diversicarea culturile agricole, utilizarea pe scara mai mica a pesticidelor, precum si prin plantarea unor campuri/perdele de flori la marginea culturilor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE