Ministrii agriculturii din G7 au criticat decizia Indiei de a interzice exporturile de grau. Decizia a fost luata dupa un val de caldura, considerand ca aceasta “nu va face decat sa exacerbeze criza” in aprovizionarea cu cereale, deja existenta din cauza razboiului din Ucraina, informeaza AFP.
”Daca toata lumea incepe sa impuna astfel de restrictii la export sau chiar sa inchida pietele, acest lucru nu va face decat sa agraveze criza si aceasta va afecta si India si pe fermierii sai”, a declarat ministrul german al agriculturii, Cem Ozdemir, dupa o intalnire cu omologii sai la Stuttgart.
”Facem apel la India sa isi asume responsabilitatile care ii revin in calitate de membru al G20″, a adaugat el ca reactie la anuntul facut de New Delhi.
Citeste si: INS: scad efectivele de bovine, caprine si porcine
”Ne-am pronuntat impotriva restrictiilor la export si solicitam mentinerea pietelor deschise”, a declarat Ozdemir.
India, al doilea mare producator de grau din lume, a interzis sambata exporturile, cu exceptia unei autorizari speciale din partea guvernului, sporind astfel temerile legate de aprovizionarea cu cereale la nivel mondial.
Lansata la 24 februarie, ofensiva militara rusa perturba grav activitatea agricola in zona rurala a Ucrainei, care, inainte de invazie, era al patrulea exportator mondial de porumb si pe cale sa devina al treilea exportator de grau.
Din cauza blocadei din porturile tarii, aproximativ 20 de tone de cereale asteapta in silozuri sa fie exportate, iar recolta din acest an este in pericol.
India a decis aceasta interdictie pentru a-si asigura „securitatea alimentara” dupa o scadere a productiei din cauza caldurii extreme si o crestere a preturilor ca urmare a razboiului din Ucraina, care complica aprovizionarea pe piata mondiala.
Contractele de export incheiate inainte de emiterea decretului pot fi onorate, deoarece masura se refera doar la exporturile viitoare.
Acestea pot fi facute doar cu permisiunea speciala a New Delhi, care va decide de la caz la caz sa aprobe cererile altor tari „pentru a le asigura securitatea alimentara”.
Ministrii agriculturii reuniti la Stuttgart au „recomandat” ca aceasta problema sa fie ridicata la reuniunea G7 a sefilor de stat si de guvern din iunie, unde India va fi prezenta in calitate de invitat.
Invazia Rusiei in Ucraina va exacerba fragilitatea tarilor care depind in mare masura de exporturile de cereale sau de ingrasaminte rusesti si ucrainene, in special in Africa, unde insecuritatea alimentara este deja la un nivel record din cauza conflictelor, a crizelor climatice si a socurilor economice, comenteaza AFP.