Decembrie, luna încasărilor pentru fermieri. Ce plăți se vor face

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

În ultima lună a acestui an, fermierii vor primi restul de 90 de euro/hectar din subvenția pe suprafață. Urmează și alte plăți pentru agricultură.

Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) a plătit avansul de 65 de euro/hectar din subvenția pe suprafață. Ceilalți 90 de euro/hectar vor ajunge în conturile fermierilor până la finele lunii decembrie 2014.

„Până în prezent am plătit către fermieri toate fondurile ca şi avans din plata directă pe suprafaţă, acei 69 de euro, iar suma totală plătită de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) este de 635 de milioane de euro. Aşa cum spune regulamentul european, începând cu 1 decembrie, deci în câteva săptămâni, vom plăti integral, încă 90 de euro, unde avem şi contribuţie de la Uniunea Europeană şi contribuţie de la bugetul de stat”, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, citat de Agerpres.

În urma controalelor efectuate de APIA, 1.600 de fermieri au fost declarați neeligibili, astfel că nu vor primi subvenția pe suprafață.

Până la finalul acestei luni, APIA va finaliza plățile măsuri de agromediu din PNDR, Axa II, valoarea subvențiilor fiind de aproximativ 250 de milioane de euro.

„Vom finaliza şi plăţile pe Axa II, respectiv 610 milioane de euro, până la sfârşitul lunii noiembrie. În aceste condiţii cred că vom ajunge şi anul acesta la o cifră record de absorbţie de fonduri europene. Până în prezent avem plătite 2,2 miliarde de euro de către APIA şi AFIR, iar cu sumele pe care le vom aloca de la bugetul naţional vom ajunge, în total, la 2,6 miliarde de euro”, a mai spus ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE