Chiar daca exista multi crescatori de albine in Romania, si cei mici, aflati la inceput de drum, pot gasi calea spre succes, prin promovarea produselor naturale.

Un asemenea exemplu am gasit in zona Moldovei, in apropierea Husilor, acolo unde Alexandra Ciobanu, alaturi de parintii sai, cresc aproape 30 de familii de albine, producand miere naturala de tei, rapita, poliflora, de mana, precum si miere cu nuci.

„In urma cu cinci ani, parintii mei, care stau la Husi, au inceput sa creasca albine, pur si simplu din pasiune. Am inceput cu 8 familii de albine, iar productia de miere era in general pentru familie. Cu timpul am mai inmultit si am ajuns astazi sa avem in jur de 30 de familii de albine. Foarte mult nu ne-am permis sa ne dezvoltam deoarece atat eu cat si parintii mei lucreaza. Eu sunt in prezent in Bucuresti, dar ori de cate ori am ocazia ma duc la ai mei sa-i ajut la albine”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Alexandra Ciobanu.

Sortimentele de miere pe care familia Ciobanu le produce sunt de salcam, poliflora, de tei, rapita si de mana. De asemenea, acestia produc si miere combinata cu nuci.

„Pot spune ca mierea de salcam este cea care se cere cel mai mult. Mie personal imi place foarte mult si mierea de rapita pentru ca nu are niciun gust atunci cand o pui in cafea. Ne dorim si sa ne diversificam putin gama de produse si cu un nou sortiment, de menta de exemplu, dar asta pe viitor”, ne-a mai spus Alexadra Ciobanu.

In ceea ce privestea valorificarea productiei de miere, aceasta se realizeaza in general printre cunoscuti, cat si cu ajutorul unei pagini de Facebook – „Bunatati cu miere”.

„Avand in vedere ca in zona Husilor sunt destul de multi producatori apicoli, am fost nevoiti sa ne distingem cu ceva. Am ales aceste borcane mai dragute, mai mici ca si cantitate, dar putin diferite de ce se gaseste in mod obisnuit. Gratie paginii de Facebook am avut comenzi din numeroase zone, inclusiv si din Cluj”, ne-a mai spus micul producator.

Pentru viitor, Alexadra Ciobanu si-a propus sa difersifice putin gama de produse apicole.

„Vrem sa ne axam pe produse cu miere, seminte cu miere, chiar si retete cu miere pe care sa le poti folosi pentru a-ti intari imunitatea. Mi-ar placea foarte mult sa reusesc sa-i constientizez pe oameni sa manance sanatos, sa isi dea seama ca zaharul nu e deloc benefic pentru organism. Mierea este o alternativa foarte sanatoasa. Noi, in cadrul stupinei, nu folosim antibiotice la albine, de asemenea nu punem zahar, incercam pe cat posibil sa avem o miere naturala”, afirma Alexadra Ciobanu.

Anual, Romania produce in medie circa 22.000 – 24.000 de tone de miere, clasandu-se pe locul patru in Europa. La nivel national, tara noastra detine un efectiv de circa 1,4 milioane de familii de albine, potrivit datelor Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania.