De ce sunt scumpe produsele bio?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

În România, consumul de alimente ecologice se menține la mai puțin de 1% din total, unul dintre motive fiind adaosurile comerciale mari pe drumul de la fermă la raft, dar și costul de producție mai mari.

„De la producător, un kilogram de afine bio pleacă de la producător cu circa 20 de lei și ajunge să se vândă în magazine cu cel puțin 40 de lei. La nuca bio, prețul la raft ajunge la circa 55 de lei, în vreme ce nuca tradițională este mai ieftină, prețul variind în jurul a 45-50 de lei pe kilogram. Această diferență de preț se vede în volumul vânzărilor. În România, consumul de alimente organice este undeva la 0,5-0,6% din total, iar 99% din producție merge la export”, spune Dorin Dogar, șeful Ecofruct, unul dintre marii exportatori de produse ecologice.

Soarta producătorilor ecologice s-ar putea schimba dacă Executivul ar aproba cererea BioRomânia, privind reducerea TVA la alimentele organice la 9%, pentru a se încuraja consumul intern.

„La 1% din consum, la ce renunță Guvernul dacă reduce TVA? La nimic! În schimb, s-ar consuma mai multe alimente sănătoase în țară”, spune șeful Ecofruct.

Totodată, este nevoie și de educație ecologică, subliniază acesta. În Anglia, una din țările unde Ecofruct export produse organice românești, piața de profil este la 16-20% din total, însă copiii învață de mici la grădiniță și la școală diferența dintre alimentele produse cu chimicale și cele fără adaosuri.

„În România, doar Bucureștiul este piață pentru produsele ecologice. Aici sunt venituri mai mari față de restul țării. Totodată, aici sunt și reprezentanții corporațiilor, ai ambasadelor, care știu valoarea alimentelor organice”, subliniază Dorin Dogar.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE