Potrivit ASFOR, infiintarea unei Directii pentru investigarea infractiunilor de mediu, adica un DNA al padurilor, ar contribui la birocratizarea unui sistem deja existent, care functioneaza.
„Prin activitatea sa, ASFOR promoveaza lupta impotriva infractionalitatii din orice domeniu, nu doar din domeniul mediului si evaziunii fiscale, deoarece prin mecanismele infractionale sunt puse in pericol principiile functionale pe care se bazeaza economia de piata libera, fiind afectate in special atributele liberei concurente si a accesului echitabil la resursa de lemn. Insa, trebuie avut in vedere si ceea ce reprezinta infractionalitatea de mediu si din zona silvica: statistic, in anul 2019, doar 1,41% din totalul cauzelor supuse analizei si solutionarii de catre Parchete au fost reprezentate de infractiunile silvice si 0,21% de cele de mediu. ASFOR a analizat cu atentie propunerea legislativa din Parlamentul Romaniei cu privire la infiintarea unei directii (Parchet) specializata in investigarea infractiunilor de mediu (DNA al padurilor) si consideram ca un asemenea demers ar birocratiza excesiv un sistem care exista si care functioneaza”, mentioneaza Asociatia.
ASFOR: aproape 25.000 de infractiuni silvice, solutionate de Parchete
Potrivit asociatiei, in anul 2019 au fost solutionate 3.747 de cauze care includ si o infractiune de mediu si 24.934 cauze legate de infractiunile silvice.
In viziunea forestierilor, a inlocui activitatea celor 246 de Parchete, organizate ierarhic, pe trei nivele, cu o directie, nu pare a fi cea mai inspirata masura in lupta dusa cu cei care comit infractiuni de mediu sau in silvicultura.
„Noi consideram ca este necesara o specializare atat a politistilor, cat si a procurorilor din actualele structuri ale Politiei si Ministerului Public, pentru a intelege fenomenul infractional din domeniul mediului. In acest sens, doar printr-o conlucrare la toate nivelurile – intre reprezentantii Politiei, ai Ministerului Public, Garzi forestiere, mediul universitar, asociatii profesionale – pentru ca prin dialog, printr-o comunicare continua, constructiva, sa reusim sa cream acele mecanisme prin care activitatea din cadrul economiei forestiere sa fie inteleasa si analizata corect. Insa, in acelasi timp, se impune sa identificam carentele din sistemul de control, pentru a reduce pana la eradicare fenomenul infractional din domeniul mediului. Consideram ca trebuie sa existe acel moment zero, in care sa ne unim cu totii fortele, pentru a gasi cele mai bune metode de a limita, daca nu chiar de a elimina, activitatile infractionale din domeniul mediului”, sunt de parere reprezentantii ASFOR.
Potrivit sursei citate, in acest moment, in Romania, exista structuri specializate in anchetarea si lupta cu infractionalitatea din domeniul mediului.