De ce nu mai vor romanii sa lucreze in fermele agricole din Anglia

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Conform cotidianului britanic „The Guardian”, fermierii englezi intampina probleme in a gasi forta de munca sezoniera. Slabirea lirei sterline dar si perspective mai bune in alte state din UE au transformat piata britanica de munca intr-o piata total neatractiva pentru muncitorii sezonieri, relateaza Euractiv.

„Este cel mai greu an”, spune Alexandru Barbacaru, director al Est-Vest Services, o agentie de recrutare pentru angajati temporari din Bucuresti.

Ani de zile, compania Est-Vest Services a furnizat fermelor din Marea Britanie culegatori de fructe si alti lucratori necesari pentru strangerea recoltelor. „Acum trei ani am ocupat circa 5.000 de pozitii. Anul acesta, vom reusi, probabil, 3.000, 3.500”, spune Barbacaru. „In iunie am platit circa 2.000 de dolari pentru reclame pe Facebook. Anul trecut, nu am cheltuit deloc”.

Europa de Est, sursa de forta de munca pentru agricultura britanica

Fermele din Marea Britanie se bazeaza de mult pe Europa de Est pentru munca sezoniera, iar in ultimii ani muncitorii proveneau mai ales din Bulgaria si Romania, state mai nou-intrate in UE.

Dar, din cauza Brexit, a lirei mai slabe si a intaririi altor economii europene, fermele din Marea Britanie nu mai sunt atat de interesante pentru lucratorii sezonieri, iar agentiile de recrutare au probleme in a gasi suficienti oameni pentru a acoperi pozitiile deschise.

In iunie, asociatia British Summer Fruits a anuntat ca membrii sai se confrunta cu o lipsa de personal de 10-15%, iar deficitul de forta de munca este preconizat a se adanci pana la 30% in toamna. Potrivit unui sondaj al sindicatului fermierilor, fermele horticole din Marea Britanie au raportat o scadere cu 12,5% a fortei de munca sezoniere in 2017.

Scaderea somajului in Romania, o potentiala cauza pentru criza fortei de munca sezoniera din Anglia

In Romania, aminteste The Guardian, somajul este la minime istorice, iar cresterea economica de anul trecut a fost cea mai mare din UE. Si in Bulgaria rata somajului a scazut constant in ultimii ani. Si chiar daca multi est-europeni continua sa plece de acasa pentru a-si gasi de lucru, acum merg in alta parte, unde pot obtine castiguri mai mari.

Amesz: „Brexit ne-a daramat de pe soclu”

In plus, posibilii angajati sezonieri sunt influentati si de votul la referendumul din iunie 2016, care va duce la iesirea Marii Britanii din UE. Douglas Amesz conduce impreuna cu sotia sa romanca firma de recrutare AG Recruitment and Management si spune ca sunt efecte psihologice ale Brexit. „[Procesul] a dus la ezitari si indoieli, iar asta i-a facut pe oameni sa caute in alta parte. Inainte, eram pe un fel de piedestal. Brexit ne-a daramat de pe soclu”, spune Amesz.

Amesz, care spune ca acum trebuie sa mearga mai mut prin tara pentru a gasi forta de munca are un mesaj pentru fermierii britanici care spera ca anul trecut si anul acesta sunt exceptii si ca muncitorii sezonieri din estul Europei vor reveni: „Nu este o problema care va disparea. A fost dificil anul trecut, este mai dificil in acest an, si va fi iarasi greu si anul viitor”.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE