De ce intentioneaza ministrul Agriculturii sa reduca subventia pentru pasuni

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat recent ca de multe ori Primariile acorda dreptul de pasunat unor persoane care nu au un numar suficient de animale. Din acest motiv, o posibila solutie ar fi, in viziunea sefului MADR, reducerea subventiei de la pasuni, de la 300 de euro pe hectar, la 100 de euro.

„Pasunile primesc o subventie importanta, de circa 300 de pe hectar. De cand a fost introdusa aceasta masura in PNDR, ea a reprezentat o tentatie extraordinara pentru cei care gestioneaza aceste pasuni, mai exact primariile. De multe ori, atunci cand se fac licitatiile, ele nu sunt castigate de asociatii ale crescatorilor, ci de unele persoane care detin un anumit numar de animale”, a declarat Achim Irimescu, la Realitatea TV.

Ministrul Agriculturii a dat exemplul unei familii din provincie, detinatoare de bovine si ovine, care a ramas fara acces la pasuni.

„Chiar am fost informat din provincie, era vorba de o familie tanara care detineau si ovine si bovine, si pur si simplu au ramas fara acces la pasuni din cauza ca altcineva castigasera licitatia. Cred ca ar trebui sa avem niste discutii cu primariile. Noi am incercat sa reglementam lucrurile la preturile pentru licitatii, deoarece apareau niste sume foarte mari. De aceea, am introdus niste norme privind masa fanetelor care pot fo cosite de pe acele pasuni. Din pacate acest lucru nu a rezolvat definitiv problema. Sunt insa situatii in care pe anumiti munti pasunile au ramas vara fara ovine pentru ca cei care castiga licitatiile nu au un numar suficient de ovine si ei profita de pe urma subventiei mari. O solutie ar fi sa reducem subventia, atunci tentatia nu ar mai fi asa de mare, insa am fost criticat pentru aceasta idee. In loc de 300 de euro sa dam doar 100 de euro la hectar”, a mai spus Achim Irimescu.

Ministerul Agriculturii a publicat de curand pe propriul site un proiect de lege care vizeaza o serie de modificari si asupra conditiilor pe baza carora se acorda subventia pentru pasuni si pajisti.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE